Belföld

22 éves magyar nő nyúlta le amerikai cégek pénzét

Csalás miatt emeltek vádat ellene.

A Veszprémi Járási és Nyomozó Ügyészség bűnsegédként elkövetett csalás miatt emelt vádat egy 22 éves nő ellen, aki kameruni élettárásával még 2015 januárjában céget alapított, bankszámlákat nyitott, amelyekre külföldi gazdasági társaságoktól csalással megszerzett pénzösszegek érkeztek.

A vádirat szerint ismeretlenek hozzáfértek két, az Egyesült Államokban működő gazdasági társaság e-mailes levelezéséhez. Ezt követően a cégek üzleti partnerének adták ki magukat, az üzleti partner tényleges elektronikus levelezési címéhez hasonló e-mail címről küldtek hamis számlát, levelet.

Az ügy atlantai székhelyű sértettjének 2015 júliusában küldött hamis számlán a vádlott cégének számlaszáma szerepelt. A csalást nem észlelő társaság több mint 28 ezer dollárt utalt el. A mintegy 7.750.000 forintnyi összegből a vádlott élettársa Kamerunban autót vett, a pénz jelentős részét a vádlott és élettársa a megélhetésükre fordították.

Az ügy másik, Kentucky államban működő sértettje egy kínai gazdasági partnere felé fennálló esedékes tartozásáról kapott megtévesztő e-mailt. Az elkövetők azt kérték, a pénzt ne az üzlettárs szingapúri bankszámlájára, hanem az e-mailben megadott számlaszámra utalják. Ezt követően az amerikai cég háromszor utalt, de az első esetben a csalást időben észlelték, intézkedtek a pénz visszahívásáról. A másik két alkalommal átutalt, a magyar bankszámlán összesen mintegy 17.000.000 forintban jóváírt összeget a vádlott 2016 májusában azért nem tudta felvenni, mert a számlán levő pénzt a nyomozó hatóság lefoglalta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik