Belföld

12 éves gyerekeket kérdeznek a terrorizmus okairól az állami irodalomtankönyvben

Joggal ítéljük el a mai terrorizmust éppúgy, mint Miklós gyilkos tettét. A mindenfajta jognál mélyebb igazságérzet azonban jól tudja: a sarokba szorított megalázott, felbőszített kutya harapni fog. Szerinted mi az oka az egyre jobban terjedő terrorizmusnak?

– ez a kérdés olvasható a 6.-os állami irodalomtankönyvben a Toldi kapcsán, melyet a 444-nek küldött el egy szülő.

Alapvetően furcsának tűnik, hogy 12-13 éves gyerekeket a terrorizmusról faggatnak, de még megdöbbentőbb, hogy ezeket a kérdéseket a Toldi kapcsán teszik fel.

Az Irodalom 6. Olvasókönyvet az Eszterházy Károly Egyetem Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet adta ki 2011-ben. Szerintük ez a könyv:

Továbbgondolásra, önálló vélemény megfogalmazásra ösztönöznek az elemzett szemelvények problémafelvetéseihez kapcsolódó rövid, esszészerű írások, amelyek különböző szakterületekről vagy épp a mindennapi életből hoznak példákat.

Épp kedden írtunk arról, hogy a 8. osztályos állami tankönyvben az Olaszországgal kapcsolatos legfontosabb információk között szerepel az is, hogy óriási menekültáradattal kell megküzdenie az országnak.

Az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet szerint erre azért van szükség, mert

ahogy az mindenki előtt ismert, Olaszország évek óta az Európát sújtó bevándorlás első számú célpontja, több millió migráns érkezett már az országba, amelynek súlyos társadalmi következményei vannak. Fontosnak tartjuk, hogy az ilyen folyamatokról a magyar fiatalok is tudjanak, és a földrajz óra (sic!) keretében lehetőségük legyen erről beszélgetni, kérdéseket feltenni.

Ezért lett a menekültáradat a legfontosabb tudnivaló Olaszországról a nyolcadikos földrajzkönyvben
A tankönyvet menekültekkel felturbózó egykori minisztériumi háttérintézmény elmondta, miért nincs itt semmi probléma.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik