Közélet

Ezért lett a menekültáradat a legfontosabb tudnivaló Olaszországról a nyolcadikos földrajzkönyvben

Spirk József
Spirk József

újságíró. 2018. 02. 06. 12:07

  • Fővárosa Róma.
  • Óriási menekültáradattal kell megküzdenie.
  • Jelenleg is 4,3 millió menekült él az országban.

Nagyjából ezt emeli ki 8. osztályos általános iskolások számára az Olaszországgal kapcsolatos legfontosabb információk között az egyik állami földrajzkönyv.

Szentirmainé Brecsok Mária Földrajz 8. című tankönyve nem mai alkotás. Az elmúlt évek során többször átdolgozták, amíg a – korábban minisztériumi háttérintézményként működő – Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet (OFI) tavaly újra kiadta.

A régebbi kiadásokhoz képest az OFI gondozásában jelentősen bővült a könyv, így kapott külön fejezetet Spanyolország és Olaszország is.

A bővítés során a menekülthelyzet helyi jellemzőinek tárgyalása új, hangsúlyos elemként került bele számos ország esetében a szövegbe, a fókusz azonban az új olasz részben annyira elcsúszott, hogy minden más földrajzi adatot, információt megelőzve a fejezet élére került. A könyv ráadásul a menekültek számával is erős túlzásba esett. A szövegből úgy tűnhet, mintha az utóbbi néhány év menekülthulláma során került volna 4,3 millió bevándorló az országba.

Egy 2017-es, olasz kutatók által készített migrációs statisztika szerint az utóbbi 5 évben érkezett bevándorlók száma ezzel szemben 580 ezer.

A Migration Observatory’s Report: Immigrants’ integration in Europe összehasonlító statisztikáiból az olvasható ki, hogy Olaszországnak jelenleg összesen 5,7 millió bevándorló hátterű lakosa van, de ennek az 56 százaléka, tehát mintegy 3 millió ember az EU-ból vagy Európa nem uniós részéből érkezett.

A kiadó szerint azonban nincs probléma az olasz fejezettel. A magát az oktatási ágazat stratégiai kutató-fejlesztő és szolgáltató intézményének nevező OFI a 24.hu kérdésére azt írta, hogy az általuk kiadott tankönyveket éppen a tanulók felkészültsége érdekében igyekeznek naprakész információkkal frissíteni.

A földrajztanítás célja, hogy a tanuló naprakész ismeretekkel rendelkezzen az aktuális társadalmi és gazdasági folyamatokról, így – a kerettanterv előírásának megfelelően – a népességmozgás okairól és következményeiről is. És a kerettanterv azt is előírja, hogy Olaszország példáján is értelmezni kell „a népességmozgások és a menekültáradat kialakulási okait és következményeit”.

Ahogy az mindenki előtt ismert, Olaszország évek óta az Európát sújtó bevándorlás első számú célpontja, több millió migráns érkezett már az országba, amelynek súlyos társadalmi következményei vannak. Fontosnak tartjuk, hogy az ilyen folyamatokról a magyar fiatalok is tudjanak, és a földrajz óra (sic!) keretében lehetőségük legyen erről beszélgetni, kérdéseket feltenni.

– írta Ijjas Tamás, az EKE OFI honlapszerkesztője.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

(FILES)(COMBO) This combination of file pictures created on May 10, 2018 shows US President Donald Trump during a rally at Total Sports Park in Washington, Michigan on April 28, 2018, and a photo released from North Korea's official Korean Central News Agency (KCNA) on April 21, 2018 of North Korean leader Kim Jong-Un delivering a speech while attending the Third Plenary Meeting of the Seventh Central Committee of the Workers' Party of Korea in Pyongyang.

US President Donald Trump told North Korean leader Kim Jong-Un on May 24, 2018, in letter that the Singapore summit will not take place. / AFP PHOTO / AFP PHOTO AND KCNA VIA KNS / Mandel Ngan AND - /  - South Korea OUT / REPUBLIC OF KOREA OUT   ---EDITORS NOTE--- RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO/KCNA VIA KNS" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
THIS PICTURE WAS MADE AVAILABLE BY A THIRD PARTY. AFP CAN NOT INDEPENDENTLY VERIFY THE AUTHENTICITY, LOCATION, DATE AND CONTENT OF THIS IMAGE. THIS PHOTO IS DISTRIBUTED EXACTLY AS RECEIVED BY AFP.  /
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.