Belföld

Unta a tárgyalást a Teréz körúti robbantó

„Meddig tart?" Ezt kérdezte a bírótól, amikor tárgyalásán az életveszélyesen megsérült rendőröket hallgatták meg.

A Fővárosi Törvényszéken az egyik rendőr, egy fiatal férfi azt mondta: a robbantás napján a Blaha Lujza tér és a Nyugati pályaudvar között a szokásos járőrszolgálatot látták el. A robbantás előtt semmi különösre nem figyeltek fel. A Teréz körút 2-4. szám alatt elhelyezett, táskába rejtett bomba azért nem szúrt szemet, mert éppen ott szokott aludni egy hajléktalan, aki gyakran őrizetlenül hagyta a csomagjait is.

A rendőr a robbanástól pár másodpercre megzavarodott. Látta, hogy társa a földre zuhant és súlyosan megsebesült, az ő vérzését próbálta csillapítani. A történtekről először azt hitte, hogy az aznapi Fradi-Újpest futballmérkőzés szurkolói dobhattak rá petárdát, amikor pedig látta a törmelékeket, akkor gázrobbanásra gondolt. Beszélt arról is, hogy a robbanás után kis idővel két civil ruhás rendőr érkezett a helyszínre és gyors, szakszerű segítséget nyújtottak. A védő a tárgyaláson indítványozta a két civil ruhás rendőr tanúkénti megidézését.

A rendőr járőrtársa, egy fiatal nő a robbanásnál eszméletét vesztette, azóta sem emlékszik rá, mi történt akkor.
Mindkét rendőr beszélt a tárgyaláson arról, hogy a többkilós bomba mellé rakott több centis szögek milyen sérüléseket okoztak.

Fejükbe, testükbe, végtagjaikba fúródtak a szögek, a légnyomástól halláskárosodást szenvedtek, egyiküknek nyílt törése, másikuknak 15 centi mély sérülése keletkezett a rajta lévő gázspray felrobbanása miatt. Heteket töltöttek kórházban és hónapokat lábadoztak.A két életveszélyesen megsérült rendőr 20, illetve 30 millió forintos kártérítési igényt jelentett be az előző tárgyaláson. Mindkét rendőr elmondta, hogy a járőrözésnél fontos feladatuk volt a migránsok ellenőrzése volt. A tárgyaláson meghallgattak egy harmadik, civil sértettet, aki a lábán sérült meg könnyebben a robbanás miatt.

A vádlott a nyomozás során részletesen beszélt arról, hogyan készített és tesztelt 2016-ban bombákat, hogy választotta ki és derítette fel a robbantás helyszínét és hogy követte el magát a bűncselekményt, de vallomásait a fiatalember néhány napja, az első tárgyaláson visszavonta, nem kívánt újabb vallomást tenni.

Hétfőn sem fogalmazott meg észrevételt, kérdést, indítványt. Leghosszabb megnyilatkozása az volt, mikor megkérdezte a bírótól: “Meddig tart?”A következő tárgyaláson várhatóan öt szemtanút hallgat meg a Fővárosi Törvényszék, majd pedig hozzákezdenek a további, mintegy félszáz tanú vallomásának ismertetéséhez, majd várhatóan tavasszal sorra kerülhetnek a szakértők. (mti)

Kezdődik - Bíróság elé áll a Teréz körúti robbantó
Ez lesz az első tárgyalási nap a brutális támadás ügyében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik