Belföld

Visszavonta vallomását a Teréz körúti robbantó – fotók

Elkezdődött a per, akár életfogytiglant is kaphat.Előtte újabb elmeorvosi vizsgálat vár rá.

Elkezdődött a Teréz körúti robbantó pere. Az első tárgyalás előtt sajtótájékoztatón ismertették a várható menetrendet, a szabályokat.

A Központi Nyomozó Főügyészség 2017. december 11-én emelt vádat. A vádirat két pontból áll. Az első a robbantásról szól, ami miatt a vádlottat előre kitervelten, aljas indokból, több ember életét veszélyeztetve elkövetett emberölés kísérletével, illetve robbanóanyaggal és robbanószerrel visszaélés bűntettével vádolják. A másik vádpontot az a levél alapozza meg, amelyben kilátásba helyezte, hogy további robbantásokat követ el, ha a Belügyminisztérium nem fizet ki 1 millió eurót. Emiatt terrorcselekmény előkészületével vádolják.

Az ügyészség fegyházban végrehajtandó, életfogytig tartó szabadságvesztés kiszabását javasolja.

Az ügyben 22 szakértőt és 63 tanút hallgattak meg, a bíró 18 ezer oldal  nyomozati anyagot tanulmányozott át.

Hatalmas a médiaérdeklődés (kollégáink is a helyszínen), a terem zsúfolásig megtelt. A vádlottat hárman kísérték be a terembe.

Fotó: Fülöp Dániel Mátyás/24.hu

P. László nem járult hozzá, hogy arcát mutassák a kamerák vagy beazonosítható kép készüljön róla.

Fotó: Fülöp Dániel Mátyás/24.hu

Az ügyész megkezdte a vádirat ismertetését.

Kezdődik - Bíróság elé áll a Teréz körúti robbantó
Ez lesz az első tárgyalási nap a brutális támadás ügyében.

A sértettek, a két járőr sem járult hozzá a fotózáshoz, nem vagyoni igényű kártérítési igényük 20, 30 millió forint lesz. A vádlott nem kívánt vallomást tenni, a korábbit visszavonta, azt a bíró ismertette.

Újabb elmeorvosi vizsgálat jön

A fiatalember nyomozati vallomásai több furcsaságot is tartalmaztak, de a tárgyaláson is zavartnak tűnt, korábbi vallomása ismertetése után csak annyit mondott, hogy őt a börtönben – különféle technikákkal – kínozzák.

A bíró védői, ügyészi indítványra igazságügyi orvos- és pszichológus szakértő kirendeléséről döntött. P. Lászlót tavaly már bevitték az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézetbe, akkor a szakértők nem állapítottak meg nála büntethetőséget kizáró okot.

A következő tárgyalási napon, február 5-én a bíróság meghallgatja a sértetteket, várhatóan szembesíti őket a vádlottal. Február 7-én további 5 tanút hallgatnak, február végétől pedig előre láthatóan minden hétfőn
lesz tárgyalás. Felolvassák 55 tanú vallomását, megtekintik a térfigyelő kamerák felvételeit, szakértőket hallgatnak meg.

Fotó: Fülöp Dániel Mátyás/24.hu

 

 

Fotó: Fülöp Dániel Mátyás/24.hu

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik