Belföld

Visszavonta vallomását a Teréz körúti robbantó – fotók

Farkas György
Farkas György

újságíró. 2018. 01. 31. 09:03

Elkezdődött a per, akár életfogytiglant is kaphat.Előtte újabb elmeorvosi vizsgálat vár rá.

Elkezdődött a Teréz körúti robbantó pere. Az első tárgyalás előtt sajtótájékoztatón ismertették a várható menetrendet, a szabályokat.

A Központi Nyomozó Főügyészség 2017. december 11-én emelt vádat. A vádirat két pontból áll. Az első a robbantásról szól, ami miatt a vádlottat előre kitervelten, aljas indokból, több ember életét veszélyeztetve elkövetett emberölés kísérletével, illetve robbanóanyaggal és robbanószerrel visszaélés bűntettével vádolják. A másik vádpontot az a levél alapozza meg, amelyben kilátásba helyezte, hogy további robbantásokat követ el, ha a Belügyminisztérium nem fizet ki 1 millió eurót. Emiatt terrorcselekmény előkészületével vádolják.

Az ügyészség fegyházban végrehajtandó, életfogytig tartó szabadságvesztés kiszabását javasolja.

Az ügyben 22 szakértőt és 63 tanút hallgattak meg, a bíró 18 ezer oldal  nyomozati anyagot tanulmányozott át.

Hatalmas a médiaérdeklődés (kollégáink is a helyszínen), a terem zsúfolásig megtelt. A vádlottat hárman kísérték be a terembe.

Fotó: Fülöp Dániel Mátyás/24.hu

P. László nem járult hozzá, hogy arcát mutassák a kamerák vagy beazonosítható kép készüljön róla.

Fotó: Fülöp Dániel Mátyás/24.hu

Az ügyész megkezdte a vádirat ismertetését.

Kezdődik - Bíróság elé áll a Teréz körúti robbantó
Ez lesz az első tárgyalási nap a brutális támadás ügyében.

A sértettek, a két járőr sem járult hozzá a fotózáshoz, nem vagyoni igényű kártérítési igényük 20, 30 millió forint lesz. A vádlott nem kívánt vallomást tenni, a korábbit visszavonta, azt a bíró ismertette.

Újabb elmeorvosi vizsgálat jön

A fiatalember nyomozati vallomásai több furcsaságot is tartalmaztak, de a tárgyaláson is zavartnak tűnt, korábbi vallomása ismertetése után csak annyit mondott, hogy őt a börtönben – különféle technikákkal – kínozzák.

A bíró védői, ügyészi indítványra igazságügyi orvos- és pszichológus szakértő kirendeléséről döntött. P. Lászlót tavaly már bevitték az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézetbe, akkor a szakértők nem állapítottak meg nála büntethetőséget kizáró okot.

A következő tárgyalási napon, február 5-én a bíróság meghallgatja a sértetteket, várhatóan szembesíti őket a vádlottal. Február 7-én további 5 tanút hallgatnak, február végétől pedig előre láthatóan minden hétfőn
lesz tárgyalás. Felolvassák 55 tanú vallomását, megtekintik a térfigyelő kamerák felvételeit, szakértőket hallgatnak meg.

Fotó: Fülöp Dániel Mátyás/24.hu

 

 

Fotó: Fülöp Dániel Mátyás/24.hu
vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

This general view taken on August 15, 2018, shows abandoned vehicles on the Morandi motorway bridge after a section collapsed in the north-western Italian city of Genoa. 
At least 30 people were killed on August 14, when the giant motorway bridge collapsed in Genoa in northwestern Italy. The collapse, which saw a vast stretch of the A10 freeway tumble on to railway lines in the northern port city, was the deadliest bridge failure in Italy for years, and the country's deputy transport minister warned the death toll could climb further. / AFP PHOTO / Piero CRUCIATTI / AFP / Piero CRUCIATTI
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.