Ezek a felvételek cáfolják Szatmáry Kristóf állításait

A fideszes miniszteri biztos szerint manipuláljuk videóinkat, ezért most közzétesszük azokat hosszabb változatban is. Az elmaradt nyugtát az üzletből való távozásunk után sem pótolta az eladó.

Továbbra is hazugságokkal és rágalmazással vádolja a 24.hu-t Szatmáry Kristóf miniszteri biztos, az után is, hogy nyilvánosságra hoztuk azokat a rejtett kamerás felvételeket, amelyek igazolják, hogy a Szatmáry és közeli rokonai (anyja és testvére) tulajdonában álló cég üzletében többször sem adtak nyugtát.

Kedden tettük közzé a három videót, az előző nap megjelentetett cikkünkben pedig szöveges formában számoltunk be tapasztalatainkról: egy héten keresztül 12 alkalommal vásárolt ott lapunk 6 munkatársa, és 9 esetben nem kaptunk blokkot. Hétfői cikkünkre úgy reagált a kereskedelempolitikáért felelős miniszteri biztos, hogy az abban foglaltak szemen szedett hazugságok és rágalmak, és felszólított minket, hogy igazoljuk állításainkat. Ez után döntöttünk úgy, hogy a videofelvételeket közreadjuk.

A három felvétel láttán sem tágít azonban Szatmáry attól, hogy szerinte hazudunk és rágalmazunk, a kedd délután kiadott közleménye újra ezekkel a vádakkal illeti lapunkat. Egyben azt is írja, hogy videóinkat etikátlanul készítettük, manipuláltuk. Bár hogy mit ért manipuláción, nem világos. Hacsak nem a dolgozók felismerhetetlenné tételét, személyiségi jogaik védelme érdekében – kétségtelen, hogy a Szatmáry család nem figyel ennyire a személyiségi jogokra, Szatmáry Kristóf testvére például gond nélkül kitette Facebook-oldalára a munkatársunkról a cégük másik üzletében készült biztonságikamera-felvételt.

Most nyilvánosságra hozzuk a videóink hosszabb változatát, cáfolva Szatmáry szavait.

Ezeken nemcsak a vásárlásaink láthatók, hanem jóval több: a felvételek onnan indulnak, hogy megközelítjük a Szatmáry család boltját, a kiválasztott gyümölcsöt vagy zöldséget zacskóba tesszük (ezért a felvételen recsegés hallatszik), fizetünk, visszajárót kapunk, várunk, hogy hátha érkezik a blokk is, de nem jön, aztán távozunk, és még egy ideig forog a kameránk. Ráadásul az egyik felvételünk még messzebbről indul: a bolt közelében levő épületek is láthatók, sőt, az utcanév- és házszámtábla is.

Egyetlen egyszer sem fordult elő – nemcsak e három videofelvétel készültekor, hanem a másik hat, nyugta nélküli vásárlás után sem –, hogy az eladó esetleg utánunk rohant volna az utcára, hogy pótolja az elmulasztott blokkot.

Szatmáry állítja, hogy a felvételekből nem derül ki egyértelműen, hogy kaptunk-e számlát vagy sem, illetve hogy került-e pénz a pénztárgépbe, állítása szerint „mindenki kapott számlát”.

Egyrészt cikkeinkben nem a számlaadást hiányoltuk, hanem a nyugtaadást (nyugtát, blokkot mindenkinek minden vásárlásakor kell kapnia, számlát pedig általában csak vállalkozók szoktak kérni akkor, ha a vásárolt árut el kívánják számolni költségként, azaz áfát szeretnének visszaigényelni). Videóinkból világosan kiderül, hogy nem ütik be a pénztárgépbe az összeget, a kassza nem köpi ki magából a blokkot, nem kaptunk nyugtát. A felvételek igazolják azt is, hogy a pénztárgép nyitva volt, a pénzt abba tette be az eladó, a visszajárót pedig onnan vette ki.

A nyers felvételek természetesen szerkesztőségünknél vannak, azokat bármikor a hatóságok rendelkezésére bocsátjuk, de a jogszabályok betartása miatt a 24.hu munkatársain kívül az azon szereplő személyek (így az eladók, a boltba betérő vásárlók, utcán sétáló emberek) arcát továbbra is kitakarjuk és hangjukat eltorzítjuk. A jogszabályok ugyanis előírják, hogy nem hozhatók úgy nyilvánosságra felvételek, hogy az azokon szereplők felismerhetők, hacsak nem járulnak kifejezetten hozzá.

Szóba hozta Szatmáry azt is, hogy a boltjuk biztonsági kamerájának felvételeit csak abban az esetben lehet felhasználni – ezek szerinte az ő állításait igazolják, és nem a miénket –, ha feljelentés születik. Ez már megtörtént. Tényi István – aki az aktivitása miatt rászolgált az ország nagy feljelentője becenévre – hétfőn és kedden, a két cikkünk után tett feljelentést az ügyészségen.

Így nem lehet akadálya annak, hogy Szatmáryék, ahogyan ígérték, közzétételre rendelkezésre bocsássák a biztonsági kamerák felvételeit.

Ráadásul a vásárlásokat lebonyolító munkatársaink kedden a miniszteri biztosnak és a Szatmáry-cégeknek – egyik nemrégen feketemunkással bukott meg – írt levélben kifejezetten kérték, hogy a bolt ipari kamerájának felvételét ne töröljék le, egyben kollégáink hozzájárulnak ahhoz, hogy a vásárlásaikat rögzítő felvételek nyilvánosságra kerüljenek. Levelünk eljutott Szatmáryékhoz, akik azonban nem válaszoltak.

A miniszteri biztos azzal is védekezik, hogy két felvételünk felirata nem áll szinkronban azzal az állításunkkal, hogy azok múlt pénteken, január 26-án készültek. A felirat valóban január 27-ét, szombat hajnali 2 óra körüli időpontot mutat, de egyrészt az üzlet akkor zárva tart, 7 és 19 óra között van nyitva. Másrészt a kamera órája volt rosszul beállítva, azt – ahogyan a személyiségi jogok tiszteletben tartása miatt a dolgozók, vásárlók felismerhetetlenné tételén kívül semmi mást sem – nem módosítottuk, a kamerás vásárlásaink, ahogyan cikkünkben is írtuk, pénteken délután fél 6 és 7 között, a bolt zárása előtti másfél órában készültek.

Természetesen bíróság előtt is megvédjük állításainkat, igazunkat, és a videókból is megállapítható, mikor vettük fel azokat.

Szatmáryéktól a kedd délben küldött levelünkben azt is kérdeztük, fenntartják-e még az állításaikat, lemond-e a miniszteri biztos a pozíciójáról, cégtulajdonos-ügyvezető édesanyja pedig a Budapesti Nagybani Piac felügyelőbizottsági elnöki megbízásáról – ezekre a kérdéseinkre sem kaptunk választ. Felkínáltuk nekik, hogy egy interjú keretében tisztázzák a szabálytalanságokkal kapcsolatban felmerült gyanút, erre a felvetésünkre sem reagáltak.

(A cikk elkészítésében közreműködött Szász Zsófia és Zsótér Indi Dániel.)

Kiemelt kép: Koszticsák Szilárd / MTI