Belföld

A fideszes Gulyás nem kapott plüssnyuszit – megsértődött

Sajnálkozunk. Kormánypárti bojkottal sújtott migránsügyi rendkívüli ülés volt a parlamentben. Tudósítás.

Rendkívülit ült ma a t. Ház. A Jobbik kezdeményezte az összejövetelt az altuszkristófos 1300 befogadott menekült ügyében, aztán Vonáek ideájához az MSZP és az LMP is csatlakozott, méghozzá a biztonságos nyugdíjrendszer, illetve a közszolgálati tisztviselők bérrendezésének ügyével.

Az ilyes ellenzéki nekifutásoknak általában semmi, de semmi hozadékuk, azon túl, hogy (nem alaptalanul) kamerákba lehet mondani, hogy „keresztül néz rajtunk a kormány, oda a demokrácia, jaj”. Merthogy általában az a menetrend, hogy a fideszes és kerdem képviselők nem szavazzák meg a napirendet, így aztán a napirend előtti néhány perces mérgeskedés után elmarad a javasolt témák megvitatása.

De attól még le kell játszani a partit: kellő számú képviselői aláírás összegyűjtése után Kövér László házelnök köteles összehívni az ülést; most éppen mára, pont arra a napra, amikor Orbán Viktor Bécsben tárgyal.

Csak a Gulyás?

A mai nap extrája, hogy úgy volt, a majdnem kétharmadból egyedül Gulyás Gergely, a Fidesz frakcióvezetője lesz a patkóban, napirend előttizik is egyet, majd ebédezni indul. Ehhez képest még négy fideszes államtitkár is megjelent, hogy válaszolhasson más pártok napirend előtti hozzászólásaira.

Fotó: 24.hu/Berecz Valter

Gulyáson kívül a szoci Tóth Bertalan, a jobbikos Vona Gábor és a zöld Szél Bernadett kapott szót. (A Magyar Idők arról vizionált, hogy a magyar kereszténydemokrácia arca, Harrach Péter is belátogat a melóhelyére – Országgyűlés – és felszólal, de aztán mégsem így lett.)

Helikopterkésés

Hol a miniszterelnök? Hol vannak a miniszterek? Csak nem késett a helikopter?

Ezzel az úgymond szellemességgel kezdte felszólamlását a szoci frakcióvezető, Tóth Bertalan, aztán a lényegre térve azt vesézte, ami ugye az ülés célja: hogy fér össze az, hogy a kvótás ezerháromszáz menekültből nem kér a kormány, kampányt épít diabolizálásukból, miközben suttyomban másik ezerháromszáz menekültet beenged, plusz letelepedési kötvénnyel további húszezer külföldi juthatott be az országba.

Fotó: 24.hu/Berecz Valter

Idézzük Tóthot:

Az egész ügy arról szól, hogy önök többet tudjanak lopni.

A frakcióvezető szerint Orbán Viktor, Rogán Antal és Szijjártó Péter a migránsok magyarországi letelepítésének főszervezője. Tapsot aratva mellékesen azt is megjegyezte, hogy a szocialisták nem a letelepítés, hanem a gyűlöletkeltés ellen vannak.

Kicsit nyugdíjasozott is, majd beszédét azzal zárta, hogy szerinte leváltható a kormány.

Vona leújságírózta szegény Dömötört

Vona Gábortól azt tudtuk meg (nem először), hogy Altusz Kristóf elmondta Orbán Viktor őszödi beszédét. A Jobbik-elnök szerint a „Fidesz a betelepítések kormánya”, migránspolitikája összeomlott.

Skiccelt egy gondolatmenetet, miszerint a Fidesz fél, és ilyenkor mindig a Jobbikot veszi elő. A neki válaszoló Dömötör Csabát a Napi Ripost újságírójaként azonosította, ekképpen:

Látom, államtitkár úr bőszen jegyzetel, és felolvassa majd a Napi Ripost sajtószemléjét.

Vona azt ígérte, kormányról „az önök hacacáréja helyett valódi demokráciát, átlátható közéletet, versenyképes politikát, bérfelzárkóztatás” teremtenek, itthon tartják a fiatalokat, emelik hazánk presztízsét, és dolgoznak a társadalmi kiegyezésen.

Fotó: 24.hu/Berecz Valter

A reagáló Dömötör már annak is örült, hogy „Vona Gábor magyarul szólalt föl”, utalva a pártelnök törökös videójára. Az államtitkár úgy véli, Vona az iszlám előtti behódolást akar.

Kacagást kiváltva az egri Jobbik-alapszervezet feloszlatása kapcsán az Egri csillagok várvédőinek esküjét citálta Dömötör.

Szél: Szilárd kitiltotta a fideszeseket?

A zöldek feje is tréfásan startolt, azt kérdezte, vajon miért lóg a Fidesz-frakció az ülésről, tán nem őket is kitiltotta Németh Szilárd a Házból, ahogy magát Szél Bernadettet tartja távol az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának üléséről.

Aztán béremelést követelt az önkormányzati dolgozóknak, mint a „demokrácia utolsó bástyáinak”.

Fotó: 24.hu/Berecz Valter

Nyuszit!

Két szoci amazon, a csepeles Bangóné és Heringes Anita egy-egy plüssnyuszit helyezett el Orbán Viktor és Németh Szilárd padjára, így téve még egy bár nyomást a poénzuhatagra. Ha jól értjük, arra utaltak ezzel, hogy Orbán Viktor és Németh Szilárd gyáva alak.

Az akció közben beszédéhez készülődő fideszes Gulyás Gergely előbb reményét fejezte ki, hogy ő kapja a duplaajándékot, majd látva, hogy két távollévő a célszemély, sajnálkozott egy sort, szinte meg is sértődött, természetesen mórikálásilag.

Dömötör Csaba viszont azt hüvelyezte ki a plüssölésből, hogy „az MSZP választási programja két nyuszi”. Utolsó felszólalóként migránsozásba, stopsorosozásba fullasztotta a rapid ülést az államtitkár.

Fotó: 24.hu/Berecz Valter

Eztán a napirendről szavazott a t Ház, először kézzel, mit Latorcai levezető így értékelt:

Azt vagyok kénytelen megállapítani, hogy az Országgyűlés nem határozatképes.

Majd Gulyás Gergely kérésére géppel is szavaztak, minek eredménye: 55 igen mellett 144 nem nyomott gombot, vagyis a napirendet nem fogadta el a parlament.

Lesz bünti is, Latorcaitól tudjuk, hogy a meg nem jelent képviselők neve kifüggesztetik.

Legközelebbi ülés február tizenkilencedikén.

Plüssre flanell

És ha szabad egy ruházati észrevétellel zárni.

Kettő perccel az ülés vége előtt érkezett szénlazán a hamarosan leköszönő zöld képviselő, Sallai R. Benedek. Bár a honi törvényhozás évtizedei során számos államférfi mellett sok gazember is megfordult a patkóban, de a minimális külcsínre azért a morális mélyfúrók is adtak.

SRB nem tartozik a csibészek közé, eszünkbe sincs ezt állítani, sőt, de mai, favágóinges, paplanmellényes toalettje azért elég gáz.

Fotó: 24.hu/Berecz Valter

Bár ehhez a műoperetthez kétségtelenül passzolt. Viszon’látás.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik