Belföld
Budapest, 2015. június 19.
Szorosan egymásra záródva parkolnak a gépjárművek a főváros VII. kerületének egyik mellékutcájában. A furgon néhány centiméteres távolságot hagyva állt be az előtte és mögötte álló járművek közé.
MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba 
***************************
Kedves Felhasználó!
Az Ön által most kiválasztott fénykép nem képezi az MTI fotókiadásának, valamint az MTVA fotóarchívumának szerves részét. A kép tartalmáért és a szövegért a fotó készítője vállalja a felelősséget.

A VII. kerület öt év után jött rá, hogy jogellenesen alkalmazza a parkolási céget

Spirk József
Spirk József

újságíró. 2017. 12. 14. 11:08

Az erzsébetvárosi önkormányzat ötéves késéssel döbbent rá, hogy egy jogellenesen alkalmazott cég üzemelteti a kerületben a parkolási rendszert – tudta meg a 24.hu.

Az évente több mint 1 milliárd forintos bevételt biztosító szerződés jogszabályi változások miatt 2012-ben elvileg megszűnt, de ez mindeddig nem tűnt fel senkinek a fideszes Vattamány Zsolt polgármester által vezetett kerületben.

2012 augusztusa óta ugyanis kizárólag 100 százalékos önkormányzati tulajdonban álló gazdasági társaság végezhetné a parkolásüzemeltetési feladatokat, a 2009-ben szerződtetett ER-Park Kft. viszont nyereségorientált magáncég. A problémára akkor derült fény, amikor Bajkai István alpolgármester ellenzéki kérésre átvilágította a 7228 parkolóhely ellenőrzésének és fenntartásának pénzügyi hátterét.

A napokban számoltunk be arról, hogy Erzsébetvárosban Bajkai lett a Fidesz 2018-as parlamenti képviselőjelöltje. Az Orbán Viktor ügyvédjeként is fellépő Bajkai tevékenységére újabban az ellenzék is jobban odafigyel. A novemberi testületi ülésen a Párbeszéd képviselője, Szücs Balázs számon is kérte Bajkain, hogy ígérete ellenére nyár óta nem készítette el a parkolás átvilágítását. Az alpolgármester végül a kedden megtartott decemberi ülésen nyújtotta be a dokumentumot.

Bajkai előterjesztése szerint az ER-Park szerződése ellehetetlenülés folytán szűnt meg, olyan ok miatt, amelyért egyik fél sem felelős.

Fotó:24.hu/Karancsi Rudolf
Fotó:24.hu/Karancsi Rudolf

Ugyanakkor azt is írta:

az a következtetés tűnik levonhatónak, hogy a felek – más jogviszony hiányában – a jogalap nélküli gazdagodás szabályai alapján felelnek egymással szemben.

A képviselőtestület kedden megszavazta ugyan az előterjesztést, de arról nem döntött, hogy a kerület mennyi pénzt követeljen vissza Centrum Parkoló Kft. vezette konzorcium által direkt erre a feladatra alapított ER-Park Kft.-től.

A négytagú konzorcium három tagjának Kupper András, a Fidesz korábbi, azonos nevű országgyűlési képviselőjének nagybátyja a tulajdonosa, a negyedik konzorciumi tag mögött pedig egy németországi vállalkozás áll.

Az ER-Park a cégbíróságra leadott mérlege szerint 2012 augusztusa óta eltelt időszakban 5 milliárd forint körüli bevételt könyvelhetett el, hivatalosan viszont csak 320 millió körüli összeg volt az adózott eredménye.

Az 1,15 milliárdos forgalommal zárt 2015-ös évről szóló céginformációs nyilvántartásból például úgy tűnik, hogy az ER-Park rengeteg költséggel működött. Az Igazságügyi Minisztérium adatbázisa szerint csak „igénybe vett szolgáltatások” címén több mint 790 millió forintot kellett költenie, ezért a cégnek végül csak 76 milliós adózott nyeresége maradt, amit a tulajdonosok ki is vettek osztalékként.

Egy, a 24.hu birtokába került levél alapján viszont sokkal nyereségesebb tűnik az ER-Park működése. A kerületi parkolás pénzügyi átvilágításához november végén bekérték a cég gazdálkodási adatait is. A 2015-ös évről akkor az ügyvezető azt írta a VII. kerület jegyzőjének küldött levélben, hogy összesen 330 millió forint volt a cég teljes működési költsége. Ezen belül szolgáltatásvásárlásra pedig nem 790, hanem csak 151 millió forintot fizettek ki. Ennyi volt ugyanis a 23 parkolóőr alvállalkozói díja.

Kiemelt kép: MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba 

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

FC Porto coach Jose Mourinho smiles during his press conference, 25 May 2004 at the press center of the the Arena AufSchalke stadium in the western town of Gelsenkirchen, one day before the Champions' League footbal final opposing French AS Monaco football team to Portugal's FC Porto.     AFP PHOTO  MIGUEL RIOPA (Photo by MIGUEL RIOPA / AFP)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.