Belföld

Megszólalt a szakértő, akire hivatkozva nem engednék Szél Bernadettet nemzetbiztonsági bizottsági ülésre

Mivel az elmúlt napokban a Fidesz-KDNP politikusai és a propagandamédia olyan hamis állításokat tett, amelyektől függetlenül személyem egyértelműen beazonosíthatóvá vált, mint a Lehet Más a Politika országgyűlési frakciójának tanácsadó-szakértője a hamis és hazug állításokkal kapcsolatban az alábbi közleményben reagálok

– írta Janan Mirwais közleményében, amelyet azért adott ki, mert múlt héten azt mondta Németh Szilárd, hogy az afgán származású szakértő miatt tiltanák el Szél Bernadettet (LMP) a Nemzetbiztonsági bizottság egyik üléséről, ahol az állítólagos Soros-terv lenne a téma.

Magyar állampolgár vagyok, az LMP országgyűlési frakciójának munkatársa, a Migszol nevű szervezettel pedig soha, semmilyen jogviszonyban nem álltam. 1986-ban születtem Kabulban, Afganisztán fővárosában. 1990-től, 4 éves korom óta élek Magyarországon, 2003 óta pedig magyar állampolgár vagyok

– a szakértő ezzel a három mondattal meg is semmisíti azon fideszesek állításait, akik azt mondták, hogy Janan Mirwais azért nemkívánatos személy, mert afgán származású, és Soros-szervezetnél dolgozott

A jogi végzettségű szakértő felsorolja a közleményben, hogy ugyan a MigSzolnál nem, de hol máshol dolgozott eddig. Két olyan munkahelye is volt, amelyek kínosak a férfit Soros-ügynöközőknek:

  • Volt a Demokrácia Központ Közalapítvány munkatársa, amely kuratóriumának elnöke előbb Schöpflin György, fideszes európai parlamenti képviselő, majd Martonyi János, Magyarország korábbi fideszes külügyminisztere volt.
  • 2014 és 2016 között a Terror Háza Múzeumot működtető Közép- és Kelet-Európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány jogásza, valamint az Első Világháborús Centenáriumi Emlékbizottság pályázati irodavezetője volt. Azaz Schmidt Mária, és az Emlékbizottságot vezető Balog Zoltán miniszter alatt dolgozott.

Janan Mirwais 2017 júniusa óta ad tanácsot külpolitikai ügyekben az LMP-frakciónak. A nemzetbiztonsági bizottság munkájában azonban nem vesz részt, mivel az átvilágításának eredménye negatívan zárult.

Személyem nem minősül nemzetbiztonsági kockázatnak, hanem a nemzetbiztonsági bizottság zárt ülésein nem vehetek részt. A biztonsági kockázatok tekintetében  – mivel minősített információkról van szó – egyéb információval nem rendelkezem

– írja közleményében az LMP szakértője.

Az írás azzal zárul, hogy leszögezi, továbbra is segíteni fogja Szél Bernadett miniszterelnök-jelölt munkáját. Valamint a megjelent nyilatkozatok és médiamegjelenések miatt jogi lépéseket tesz.

 

A 2018. január 19-én megjelent Ezért tanácsolták el Szél Bernadettet a nemzetbiztonsági bizottság üléséről című cikkben a hirado.hu nyomán valótlanul állítottuk, hogy Szél Bernadett által jelölt külsős-szakértő munkatárs a MigSzol alkalmazottja volt. A valóság ezzel szemben az, hogy a cikkben említett külsős-szakértő munkatárs soha nem állt semmilyen jogviszonyban a szervezettel.

Kiemelt kép: Máthé Zoltán/MTI

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik