Belföld

Nyíltan beállt a Fidesz mögé a hódmezővásárhelyi plébános

Szent-Jobb-emlektabla-II(960x640).jpg (szent jobb, hódmezővásárhely, )
Szent-Jobb-emlektabla-II(960x640).jpg (szent jobb, hódmezővásárhely, )
A dél-alföldi városban február végén választanak polgármestert, most a vasárnapi mise végén Németh László plébános az előzetes ígéretének megfelelően a Fidesz támogatására szólította fel a híveit, a plébánia világi vezetője, Márki-Zay Péter helyett, aki független jelöltként indul a fideszes jelölttel szemben.

A Szent István katolikus templomban tartott vasárnapi misén ugyan nem is Németh László egyházkerületi plébános misézett, a végén kiállt a szép számban megjelent hívek elé, és arra buzdította őket, nehogy Márki-Zay Péterre szavazzanak, miközben Orbán Viktor kormányzását dicsérte:

A második világháború óta a magyar népnek és a magyar egyházaknak, nem csak a katolikus egyháznak, nem volt olyan lehetősége, hogy ilyen támogatást élvezzen, mint a jelenlegi kormány által, amit kap. Az oktatásban, az egészségügyben, szociális téren, könyvkiadásban, és lehetne sorolni. Hódmezővásárhelyen már itt van a pénz a számlán, most kezdjük építeni a kertvárosban a harmadik katolikus templomot.

mondta egyebek között az Index tudósítása alapján.

Németh felsorolta a hódmezővásárhelyi egyházi beruházásokat, majd hozzátette: „Az emberek mindezeket ismerve, ezen tényeket megismerve tudnak helyesen dönteni, tudnak mérlegelni, amikor majd arra kerül a sor, hogy a szavazófülkében kire adják a szavazatukat”.

A misén részt vett Márki-Zay Péter is, aki utána az újságíróknak azt mondta: „Végtelenül elszomorított és nagyon rosszul esett az, hogy a plébános atya, aki Almási István úr (az elhunyt polgármester) temetésén még a menetből kinyúlva, kezet nyújtott nekem, ennek a méltánytalan támadásnak lett az eszköze.” Az Index tudósítása szerint a misén megjelent hívek közül sokan Márki-Zay Péterrel szimpatizáltak, és sokakat meg is döbbentett a plébános beszéde, többen tiltakozásképpen ki is mentek a templomból.

A fenti fényképen Németh László látható a Szent Jobb emléktábla avatásán, 2013 (c) Vásárhely24/Frankó Máté

Ajánlott videó

Olvasói sztorik