Belföld

Húsz éve nincs meg a gyulai kislány gyilkosa

Napra pontosan húsz éve, 1998. január 14-én tűnt el Szathmáry Niki Gyulán. Az akkor hétéves kislány néptáncóráról indult haza, a csontjaira három évvel később a nádasban bukkantak rá, gyilkosa azóta sem került elő – írja a Bors.

Édesanyja, Edit a tragikus reggelen az iskola ajtajáig kísérte a lányát, aki búcsúzásképpen megpuszilta és megölelte. Soha többé nem látta őt.

A kislány az Interpol körözési listájára is felkerült, arca plakátokon, kamionokon, matricákon és gyufásdobozokon is feltűnt. Három évig keresték, mígnem 2001 februárjában a gyulai csatornaparton nádvágók egy műanyag zsákot találtak tele emberi csontokkal. A DNS-vizsgálatok alapján derült ki, hogy Niki maradványai kerültek elő.

Máig nem tudni, ki követte el a gyilkosságot.  A korábban ember­ölésért elítélt, de Niki eltűnésekor szabadlábon lévő R. Mihályra sosem sikerült rá­bizonyítani a bűncselekményt. A férfit később kettős emberölésért újra elítélték, az elsők között volt, aki hazánkban tényeleges életfogytiglanit kapott, emlékeztet a lap. Miután Niki maradványait megtalálták, már nem vállalta a poligráfos vizsgálatot.

R. Mihályt már nem lehet tovább faggatni arról, hogy valóban ő volt-e a tettes, mert 2016-ban meghalt a Csillag börtönben. A nyomozást 2002-ben megszüntették, de az üggyel kapcsolatos informá­ciókat azóta is soron kívül vizsgálják.

Az anya a Facebookon a napokban azt írta, úgy szeretne reggel felébredni, hogy 1990. július 8-a van. Ezen a napon született ugyanis kislánya.

Minden év január 14-én végigsétálok Gyulán, szeretném, ha Niki ügye sosem merülne feledésbe. A nyilvánosság adhat esélyt arra, hogy a tettes végül lebukjon. Akárcsak a gyulaiak többsége, én is úgy érzem, hogy a gyilkos a városunkban él

– mondta a lapnak korábban az anya.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik