Belföld

Kivágta anyja szemét a hercegszántói gyilkos

A Szegedi Ítélőtábla tárgyalja csütörtöktől másodfokon annak a férfinak az ügyét, aki 2014 telén, karácsony előtt három nappal megölte anyját. A pszichés zavarokkal küzdő vádlottat első fokon különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntettében találta bűnösnek a Kecskeméti Törvényszék tavaly márciusban, és tettéért kilenc év börtönnel sújtotta. A döntés ellen mindenki fellebbezett: az ügyész súlyosbításért, a támadó és védője pedig enyhítésért.Ezért került az ügy a tábla elé.

A 31 éves férfi évekig édesanyjával élt  Budapesten, Győrben, Baján, a gyilkosság idején pedig Hercegszántón, egy családi házban. 2011-ben jelentkeztek először a pszichiátriai betegségek jelei nála, viselkedése egyre agresszívabbá vált,  hangokat hallott, emiatt 2012 tavaszán Baján, a pszichiátriai osztályon kezelték.  A kórházban szorongásoldó illetve nyugtató gyógyszereket írtak fel neki. Az asszony figyelt arra, hogy az előírásnak megfelelően szedje a pirulákat.

Együttélésük alatt a vádlott és az édesanyja között komolyabb viták nem voltak egy évekkel korábbi hajhúzástól eltekintve. A férfi azonban időnként szülőjét hibáztatta amiatt, hogy elköltöztek a fővárosból. Hogy jobb anyagi körülmények között élhessenek, a nő 2014 őszén egy hónapig Németországban dolgozott, majd decemberben két hétig egy tanfolyam miatt visszajött Budapestre. Ezalatt fia Hercegszántón maradt, ahol biztonsági őrként dolgozott.

Az áldozat 2014. december közepén utazott vissza Hercegszántóra, ekkor tűnt fel neki, hogy gyermeke pszichés állapota romlott. Ezt elpanaszolta egy rokonának is, aki egy utcában lakott velük.

Gyilkos és áldozata december 21-én veszett össze, hogy mi miatt pattant ki a vita, azóta sem derült ki. A férfi először ököllel támadt: négyszer-ötször megütötte az anyját, aki térdre esett. Ezután konyhakést ragadott, és megkéselte az asszonyt, összesen 25 szúrást ejtett a testén, a mellkasán, a hátán és a bal karján. Ebből 9 szívtájékon érte az áldozatot.  A nő ezután a padlóra rogyott, és nem sokkal később meghalt. A korábbi tájékoztatás szerint gyermeke ekkor megcsonkította az arcát. Hogy pontosan mit tett,  eddig nem közölték, ám az ítélőtábla tájékoztatásából most kiderült, hogy gyermeke a késsel kivájta a bal szemét.A férfi ezután behúzta a holttestet a szobába és megpróbálta elrejteni az ágy alatt. Nem sokkal később felhívta a 107-et, de végül csak annyit mondott a diszpécsernek, hogy téves hívás, majd letette a telefont. Ezután a lakásban maradt a holttesttel. A rokonok hiába keresték, nem beszélt velük, anyjával kapcsolatban pedig azt hazudta, hogy éppen alszik. Végül az egyik aggódó hozzátartozó értesítette a rendőrséget, a kiérkező egyenruhások pedig még aznap megtalálták az asszonyt.

Az asszony a késelés után legalább még fél órán át haldokolt. A bíróság szerint

ez és az időben folyamatos szúrások elszenvedése is testi és lelki gyötrelemmel járt, továbbá az elkövetés módjára is rendkívüli embertelenség és brutalitás volt jellemző.

A törvényszék szerint ugyan a vádlott súlyos személyiségzavarban szenvedett és tudata a gyilkosság idején súlyos fokban beszűkült, ami korlátozta abban, hogy felismerje tette következményeit, a teljes tudatborulást azonban kizárták.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik