Belföld

Nem akarja, hogy leégjen az otthona karácsonykor, ugye?

A szabályok nem változtak, mégis, évről évre érdemes őket átvenni, mert tanácsok, figyelmeztetések ide vagy oda, ilyenkor történik a legtöbb lakástűz. Mutatjuk a keményvonalas felelősöket:

  • adventi koszorú
  • adventi házikó
  • karácsonyfa égősor
  • csillagszóró
  • tűzhelyen felejtett étel

Ne legyen könnyelmű, a legkisebb óvatlanság is elég. Nem is kell messzire menni, alig néhány napja, hogy Budapest II. kerületében kigyulladt egy lakás, nagy valószínűséggel egy adventi koszorú miatt. A lángok a tetőre is átterjedtek, így meg kellett bontani az egészet. Hét lakó várta egy melegedőbuszban, hogy hazamehessen.


Fotó: Dudás Tamás

De lássuk a tavalyi példákat is elrettentésül, ugyanis 2016 karácsonyán több  épület is lakhatatlanná  vált, egy ember pedig életét vesztette, valószínűleg füstmérgezésben.  Még javában tartott az ünnep, amikor már csaknem 50 helyen tűzeset volt a tűzoltók mögött és nem mellesleg ennél is több műszaki mentés. Győrladaméren takaró és szőnyeg lángolt, és bár a tűzoltók kiérkezésekor már nem volt tűz, abban az épületben találtak rá a fent említett elhunytra.

Kerepesen egy száz négyzetméter alapterületű ház éget porig, ezzel pedig húsz ember otthona vált lakhatatlanná, akiknek az elhelyezéséről gondoskodni kellett. Ugyancsak lakhatatlanná vált a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Kunhegyes közelében egy szintén csaknem száz négyzetméter alapterületű tanyaépület. Itt öt ember elhelyezését volt muszáj sürgősen megoldani, míg szintén ebben a megyében, Kunszentmártonban egy embert ki kellett menteni egy lángoló épületből. Ő füstmérgezéssel került kórházba.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Kölcsén, a Kossuth utcában egy épület tetőszerkezete gyulladt ki, a lakók kimenekültek, de otthonukba nem térhettek vissza. Ózdon az Árpád vezér út egyik négyszintes társasházának első emeleti lakásában egy műfenyő égett le, és ez épp elég volt, hogy a lakók ne tudják otthon tölteni a szentestét.  Budapesten, egy óbudai általános iskola épületében az adventi koszorú és különböző berendezési tárgyak gyulladtak ki, míg Újpesten egy tízemeletes panelházban csaptak fel a lángok, kórházba juttatva két embert. És ezek másfél nap adatai voltak.

Fotó: Balogh Eszter/ Vas MKI

Tehát a bajt megelőzendő:

  • A koszorúknak, amelyek éghető anyagból vannak ugyebár, mindig nem éghető, hőszigetelő alátéten a helye, távol minden egyéb hőforrástól. A szabály vonatkozik a gyertyákra és mécsesekre is. A jelszó: nem éghető tartó. Ráadásként tessék minden olyan anyagot eltávolítani a közelükből, amelyek lángra kaphatnak.  A mécsest, gyertyát kéretik olyan helyre és úgy letenni, hogy ne dőljön el vagy eshessen le.
  • A gyertya és a függöny túl jó barátok ahhoz, hogy egymás közelében legyenek. Zárják ki a lehetőségek közül továbbá a huzatos helyeket. A kanóc ne legyen túl hosszú, ne dőlhessen el, és figyeljenek arra, hogy a gyertya ne éghessen le teljesen.
  • Ne engedjék, hogy a gyertyákat és a mécseseket gyerekek gyújtsák meg és ne is hagyják őket olyan koszorú közelében, amelyen égnek a gyertyák. Az öngyújtót, gyufát szépen el kell szépen zárni előlük.

De ha mégis megtörtént:

  • Első körben mentse ki a lakásban tartózkodókat, értesítse a tűzoltóságot és ha tudja, kezdje meg az oltást – nedves pokróc, vízzel teli vödör és-per tűzoltó készülék.
  • Ha az asztalon keletkezik tűz, kincset tud érni egy tűzoltó takaró, de még egy pohár víz is.
  • Ám ha a lángok  veszélyeztetik a testi épségét, ne kezdjen oltani, meneküljön. Ez esetben annyit tehet, hogy a helyiség ajtaját, amelyben a tűz keletkezett, kilincsre zárja, így kevesebb oxigénhez jutnak a lángok, vagyis lassabban terjednek tovább.
  • Ha vannak szomszédai, lármázza fel őket, és hívja a 105-ös vagy a 112-es segélyhívószámot.

Ha az hiszi, önnel ez nem történhet meg, mert nem lankad a figyelme, nézze meg ezt a videót, amelyen láthatja, milyen kevés idő kell ahhoz, hogy az otthona lángok martalékává váljon. A felvételt nemrégiben készítette a katasztrófavédelem Kisvárdán.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik