Belföld

Öt gondolat Nádas Pétertől Magyarországról és a politikáról

nadas-peter(210x140)(1).jpg (nádas péter, )
nadas-peter(210x140)(1).jpg (nádas péter, )

Nádas Péter interjút adott a 168 órának, miután a Világló részletek Év könyve-díjas lett. Következzen öt fontos állítás az interjúból.

  • „Láttam már olyat, hogy több százezer ember egyszerre kiment az utcára. Egész pontosan itt a Kossuth téren. Mert nem lehetett a diktatúrát tovább fenntartani. Nem tudom, hogy kormányt váltani filozófiai értelemben lehetséges-e, de praktikusan nagyon is lehet. Az is igaz, hogy ellenzék nélkül igen nehéz elképzelni egy kormányváltást, vagy ellenzéki pártok nélkül egyenesen képtelenség.”
  • „Én is sokat gyötörtem olasz barátaimat Berlusconival. Aztán engem is elkezdtek Orbánnal gyötörni. Úgyhogy a kölcsönös gyötrésnek nem látom sok értelmét. Nem tehető felelőssé egyetlen magyar sem a magyar kormány tevékenysége miatt. És nem tehető felelőssé egyetlen olasz sem az olasz kormány miatt. A kormányokért a választói többség a felelős, s ehhez nincs is mit hozzátenni vagy elvenni belőle.”
  • „A modernizációhoz azonban elsősorban tőke kell, és nagy befektetési tapasztalat, nem csatlakozási vagy felzárkózási szándék. Nagy tulajdonnal és befektetési tapasztalattal rendelkező polgárok nélkül alig hiszem, hogy életképes liberális demokráciát lehessen bárhol csinálni. Ha pedig demokraták sincsenek, vagy kisebbségben vannak, a demokrácia jogrendje össze fog omlani.”
  • „Ha Párizst mondok [Európa centrumaként], tévedek. Párizsnak nagyon tetemesek a gondjai, hiszen Berlinnel kell lépést tartania. Berlin ez idáig sikeresen tiltakozott, nem akar centrum lenni. Történelmi oka van rá, hogy ne akarjon. Ha Londont mondom centrumnak, még nagyobbat tévedek. Ha Brüsszelt mondok, akkor bután tévedek. Brüsszel kicsi, valójában igen szegény város, van ugyan egy nagy adminisztrációs vízfeje, de szellemi kisugárzása nincs.”
  • „Budapest sokszínűsége és sokfélesége maga a brutális elem. Budapest így épült, brutálisan, és ma is brutális. Vannak szelíd és vannak brutális nagyvárosok. New York is brutális, de Amszterdam például nem. Mert az ötvenes években megszűnt a természetes szociális rétegezettsége, és ez azóta sem állt helyre. Nincsenek polgárai, csak lakói.”

Nádas Péterrel készült interjúnkat hamarosan a 24.hu-n olvashatják. 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik