Belföld

200 liter metilalkoholos italt foglalt le a NAV

24.hu
24.hu

2017. 12. 21. 12:25

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyőrei több mint 200 liter metil-alkoholt tartalmazó alkoholterméket foglaltak le Hajdú-Bihar megyében. Ezek az italok szorosan kapcsolódnak a Szerepen történt mérgezésekhez. Az ügyben költségvetési csalás, jövedékkel visszaélés elősegítése, iparjogvédelmi jogok megsértése és rossz minőségű termék forgalomba hozatala miatt indul eljárás.

A NAV Hajdú-Bihar megyei pénzügyőrei a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság jelzése alapján jelentek meg egy nagycserei ingatlanon, aminek átvizsgálásakor magyar zárjegy nélküli, igazolatlan eredetű alkoholterméket, szárított dohányt, alkoholtermék előállítására alkalmas berendezéseket és dohányvágó gépet találtak.

A közkedvelt rövid italos (például whiskys, gyomorkeserűs) üvegekben tárolt több mint 200 liter alkoholterméket a NAV Szakértői Intézetének Mobillaboratóriuma megvizsgálta. Kiderült, hogy a palackozott, fogyasztóknak szánt alkoholtermék mindegyike metil-alkoholt tartalmaz. Az italokból 20 ember már fogyasztott is, őket mérgezéses tünetekkel kórházban ápolják.

Fontos hangsúlyozni, hogy a mérgező italokat eredeti, a kereskedelemből visszagyűjtött üvegekben árusították. A házilag színre fújt kupakokra „Duty Free Shop” feliratú papírcímkéket ragasztottak, a hazai gyomorkeserűs üvegből pedig hiányzik az utántöltést gátló eszköz. Zárjegy egyik terméken sem volt.

A pénzügyőrök a több mint 200 liter, megközelítőleg 1 millió forint értékű mérgezett alkoholterméket és a berendezéseket lefoglalták, jövedéki eljárást indítottak és költségvetési csalás, valamint jövedékkel visszaélés elősegítése, iparjogvédelmi jogok megsértése és rossz minőségű termék forgalomba hozatala megalapozott gyanúja miatt feljelentést tesznek.

Elkapták a tömeges szerepi mérgezés felelősét
Mint kiderült, a szeszt egy nagycserei tanyán állították elő majd márkás italok üvegeibe töltötték. A legújabb adatok szerint huszonegyen szenvedtek mérgezést.
vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.