Belföld

Tisztességtelen adatkezelést valósít meg a meztelen képek feltöltésére buzdító honlap

Az adatvédelmi hatóság szerint nem biztos, hogy az érintettek fel tudják mérni, milyen hatással járhat magánszférájukra nézve, ha nyeremény reményében képet küldenek magukról.

Közleményt adott ki a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH), miután a sajtóban megjelent, hogy ismeretlen személyek iskolák környékén osztogatott szórólapokon arra buzdítanak fiatal lányokat és fiúkat, hogy töltsenek fel magukról „minél merészebb szelfit”, gyakorlatilag meztelen fényképet, amivel fesztiválbelépőt nyerhetnek.

A hatóság rámutat: az információs önrendelkezési jogról szóló törvény értelmében a honlap üzemeltetőjének nem csak az adatvédelmi törvény előírásait kell betartania, de azon túlmenően is „tisztességes módon kell az adatkezelést végeznie, hogy az érintettek magánszféráját és jogait ne sértse az általa végzett adatkezelés”.

„A szóban forgó honlapon keresztül végzett adatkezelés sajátossága” a hatóság szerint, hogy alapvetően „fiatal felnőttek”, 18-24 év közötti lányok és fiúk töltenek fel fényképeket. A NAIH álláspontja szerint az ebbe a kategóriába tartozó személyek nem biztos, hogy érett, tudatos döntést tudnak hozni az adatkezelést illetően, felmérve, hogy ez milyen hatással járhat a magánszférájukra nézve.

Korántsem biztos, hogy az érintettek annak tudatában hozzák meg a döntésüket, hogy a fényképeik a világ bármely pontjáról elérhetőek, azokat le lehet menteni bármilyen eszközre, ami jelentősen korlátozza annak lehetőségét, hogy a törléshez való jogukat gyakorolhassák, ha később meggondolnák magukat

– hangsúlyozza a hatóság. Hozzáteszik: álláspontjuk szerint „az ilyen természetű, kifejezetten fiatal felnőtteknek szóló, meztelen fényképek feltöltésére biztató honlap tevékenysége nem tekinthető tisztességes adatkezelésnek, emellett természetesen tisztességtelen adatkezelésnek tekinthető az a gyakorlat is, ha szórólapokon keresztül arra biztatják őket, hogy meztelen fényképeket töltsenek fel magukról”.

A NAIH szerint a rendőrség és az ügyészség feladata annak megítélése, hogy a honlap üzemeltetése bűncselekményt valósít-e meg, és az is, hogy milyen jogi eszközöket alkalmaznak ebben az esetben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik