Belföld

Péterfalvi: Legyen továbbra is jogszerű a titkos megfigyelés

péterfalvi (péterfalvi)
péterfalvi (péterfalvi)

Egy új törvénytervezet ugyanis lehetővé tenné, hogy a belügyi szervek titkos adatgyűjtésre alkalmas “megfigyelőrendszerhez” jussanak. A kormány egy központi tárhely-szolgáltatót hozna létre, ahova az összes olyan kép-és hangfelvétel felkerülne, amiket a különféle szervek készítenek, legyen szó a közútkezelőről, rendőrségről, közterület-felügyelőről. Ezekhez az adatokhoz a rendőrségnek, a belső elhárításnak és a terrorelhárítóknak közvetlen hozzáférése lenne, azaz folyamatosan megfigyelhetnék azokat. Azt, hogy pontosan hol és ki tárolná ezeket az adatokat, egyelőre nem tudni. A tervezet a kormányra bízná a tárhely-szolgáltató kijelölését.

Az tervezet Péterfalvi Attilánál, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnökénél is kiverte a biztosítékot – írta meg az Index.

Péterfalvi a múlt héten elküldött levelében arra a következtetésre jutott, hogy ha ebben a formában fogadja el a parlament a törvényt, akkor egy olyan, titkos információgyűjtéshez felhasználható képi megfigyelőrendszer jön létre, amelynek felhasználását utólag nagyon nehéz lesz ellenőrizni. Olyan eszköz kerül az állam birtokába, amivel akár vissza is élhet. A hatóság elnöke úgy véli, hogy a tárhely tovább korlátozhatja a személyes adatokhoz való jog érvényesülését.

Péterfalvi az alábbiakat javasolja:

  • az adatigénylő szerveket kötelezzék arra, hogy ügyszám vagy hasonló azonosító megadásával dokumentálják minden egyes adatlekérés célját és azoknak az adatoknak a körét, amit lementettek.
  • egészítsék ki a törvénytervezetet egy passzussal, amely szerint hivatala ellenőrizheti az adatok felhasználásának jogszerűségét.
  • bizonyos helyeken készült felvételeket további szigorítással használhassák csak fel a hatóságok. Ilyen helyek lennének például a templomok vagy a politikai gyűlések.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik