Belföld
péterfalvi (péterfalvi)

Péterfalvi: Legyen továbbra is jogszerű a titkos megfigyelés

Spirk József
Spirk József

újságíró. 2017. 08. 08. 11:26

Erős kritikát írt a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke a Belügyminisztériumnak a kormány új ötletéről.

Egy új törvénytervezet ugyanis lehetővé tenné, hogy a belügyi szervek titkos adatgyűjtésre alkalmas “megfigyelőrendszerhez” jussanak. A kormány egy központi tárhely-szolgáltatót hozna létre, ahova az összes olyan kép-és hangfelvétel felkerülne, amiket a különféle szervek készítenek, legyen szó a közútkezelőről, rendőrségről, közterület-felügyelőről. Ezekhez az adatokhoz a rendőrségnek, a belső elhárításnak és a terrorelhárítóknak közvetlen hozzáférése lenne, azaz folyamatosan megfigyelhetnék azokat. Azt, hogy pontosan hol és ki tárolná ezeket az adatokat, egyelőre nem tudni. A tervezet a kormányra bízná a tárhely-szolgáltató kijelölését.

Az tervezet Péterfalvi Attilánál, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnökénél is kiverte a biztosítékot – írta meg az Index.

Péterfalvi a múlt héten elküldött levelében arra a következtetésre jutott, hogy ha ebben a formában fogadja el a parlament a törvényt, akkor egy olyan, titkos információgyűjtéshez felhasználható képi megfigyelőrendszer jön létre, amelynek felhasználását utólag nagyon nehéz lesz ellenőrizni. Olyan eszköz kerül az állam birtokába, amivel akár vissza is élhet. A hatóság elnöke úgy véli, hogy a tárhely tovább korlátozhatja a személyes adatokhoz való jog érvényesülését.

Péterfalvi az alábbiakat javasolja:

  • az adatigénylő szerveket kötelezzék arra, hogy ügyszám vagy hasonló azonosító megadásával dokumentálják minden egyes adatlekérés célját és azoknak az adatoknak a körét, amit lementettek.
  • egészítsék ki a törvénytervezetet egy passzussal, amely szerint hivatala ellenőrizheti az adatok felhasználásának jogszerűségét.
  • bizonyos helyeken készült felvételeket további szigorítással használhassák csak fel a hatóságok. Ilyen helyek lennének például a templomok vagy a politikai gyűlések.
vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

3275142 01/17/2018 A young woman at a bus stop in Yakutsk. Bolot Botchkarev/Sputnik
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.