Belföld
Nagykanizsa, 2017. február 16.
A hosszú expozíciós idõvel készült felvételen jármûvek haladnak a sûrû ködben az M7-es autópályán Nagykanizsa közelében 2017. február 16-án.
MTI Fotó: Varga György

Fiatalok akartak ölni az M7-esen – bíróság előtt a trió

Huszár Krisztina
Huszár Krisztina

újságíró. 2017. 12. 14. 07:21

Bíróság elé állítják azt a háromfős, fiatalokból álló társaságot csütörtökön, akik köveket és cementes zsákot hajítottak az elhaladó járművekre az M7 autópályán és az M0 autóúton átívelő felüljárókról.  Utóbbi miatt kettejüknek igen súlyos bűncselekmény, emberölés kísérlete miatt kell felelnie. A per csütörtökön kezdődik a Budapest Környéki Törvényszéken.

A rendőrség tavaly számolt be arról, hogy elkaptak egy 20 és egy 22 éves fiút, illetve tinédzser társukat. Akkor még csak közlekedés biztonsága elleni bűncselekmény bűntett, rongálás vétség és egyedi azonosító jellel visszaélés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt folyt eljárás a trió tagjai ellen. Az ügyészség júliusban tájékoztatott arról, hogy vádat emeltek, ekkor derült fény arra, hogy  két fiatal esetében súlyosabb a vád.

Az elsőrendű és a harmadrendű vádlott egyébként élettársak, a másodrendű pedig egy barátjuk. 2016 elején beszélték meg, hogy

ok és cél nélkül járműveket fognak megdobálni.

Emiatt Tárnokon köveket gyűjtöttek, ezeket egyikük kocsijában tartották. 2016 februárjában és márciusában Érd és Tárnok környékén autóztak. Amikor észrevették, hogy velük szemben egy busz halad, az egyik fiú kinyúlt az ablakon és egy követ hajított a jármű felé – kétszer is. A kő mindkét alkalommal a szélvédőt találta el, be is zúzta az üveget. És bár  a busz éppen nem szállított utasokat és nem sérült meg senki, a kár amit okoztak, csaknem 300 ezer forint. A fiatalok azonnal elhajtottak a helyszínről.

Néhány nappal később az esti órákban ismét egy buszt szemeltek ki. Az elsőrendű vádlott újfent követ hajított a szélvédőre, és több mint 330 ezer forintos kárt okozott. Ebben az időszakban több hasonló „akciójuk” volt, legtöbbször az M7 autópálya és az M0 autóút felett átívelő felüljáróhoz mentek. Kiszálltak a kocsiból és már messziről kiszemelték azokat a járműveket, amiket meg fognak dobálni. Így esett a választásuk két egymás mögött haladó kamionra, amelyekre mindhárman köveket zúdítottak, majd – ahogy korábban is – elhagyták a helyszínt. Mindkét jármű szélvédője betört, sőt, az egyik egy vadonatúj, nagy értékű
autót szállított, ami szintén megrongálódott. A sofőröknek nem esett bajuk.

Február 23-án esete ráadásul bementek egy bekerítetlen diósdi területre, ahonnan elemeltek egy 25 kilogrammos, bontatlan állapotban lévő cementes zsákot. Kocsiba tették a zsákmányt, méghozzá azért, hogy később járműveket dobjanak meg vele. Nem is vártak sokáig:

Este 11 körül az M7 autópálya 23. kilométerében található, a sztráda felett átívelő felüljáróra hajtottak és a korláttól nem messze megálltak. Átemelték a zsákot, hogy ráejtsék egy kamionra. Tervük sikerült, a lehajított „csomag” bezúzta a jármű szélvédőjét és a vezetőfülkében landolt. A zsák szétszakadt, a cementpor pedig teljesen beborította a vezetőfülke belsejét és a sofőrt is.

A jármű vezetője a történtek után fékezett, félreállt és értesítette a rendőrséget.

Az ügyészség szerint a párosnak

számolnia kellett azzal, hogy a zsák becsapódása folytán a kamion vezetőjének életét, testi épségét közvetlen veszélynek teszik ki, sőt, a sértett akár meg is halhat.

A vádlottak azután buktak le, hogy 2016 márciusában egy diósdi benzinkúton fizetés nélkül akartak tankolni. Leszerelték az autójuk rendszámát és símaszkot húztak a fejükre. A töltőállomás személyzete hívta ki a rendőröket, akik elfogták őket. A kocsijukban akkor csaknem 20 darab 5-8 centiméter átmérőjű követ találtak.

(Kiemelt fotó: MTI/Varga György)

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

A male lioin mates with a female lion at zoo Hagenbeck in Hamburg, Germany, 24 September 2013. Photo:†Angelika Warmuth
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.