Belföld

Elszólta magát Lázár a Bálna eladása ügyében, minden csak színjáték?

Hogyan lehetséges, hogy még le sem járt a pályázatok benyújtásának határideje, de Lázár János miniszter már biztos abban, hogy senki másé nem, csak az államé lesz a Bálna bevásárlóközpont? És miért nem akar az ellentmondásról nyilatkozni a plázát dobra verő budapesti városvezetés?

Sokan evidenciának tekintik, hogy a magyar állam fogja megvásárolni a Bálnát, miután két héttel ezelőtt Lázár ezt jelentette be, hozzáfűzve, hogy a Magyar Turisztikai Ügynökség részére fogják megvenni. Arról azonban alighanem mindenki megfeledkezett, hogy december 15-ig bárki licitálhat az ingatlanra, aznap lehet ugyanis beadni az ajánlatokat. Még most is, december 14-én is fenn van a Bálnát meghirdető Budapest Főváros Vagyonkezelő Központ Zrt. oldalán az élő hirdetés.

Benne a december 15-i ajánlatbenyújtási határidővel.

Döntés csak utána lehet, pláne akkor, ha esetleg több pályázó is megadná a főváros által kikötött minimális vételárat, 11 milliárd forintot. Tehát már Lázár tudni véli azt, ami egy normális versenyben elképzelhetetlen, vagyis hogy ki nyeri a versenyfutást. Ez pedig azt sugallja, előre le van játszva az egész, minden színjáték.

Valami bűzlik

Ezt a látszatot erősíti, hogy hiába kértük többször is, először bő három héttel ezelőtt a fővárosi önkormányzatot, árulják el, hányan vásárolták meg a pályázati dokumentációt a november közepi határidőig – ebből lehetne látni, hogy egy vagy több befektető gondolkodik-e az ingatlan megvételén –, levelünkre nem érkezett válasz. A fővárosi vezetés meg sem próbálta feloldani a miniszter kijelentése mögött megbújó ellentmondást.

És az a Magyar Nemzeti Bank is néma maradt, hiába kerestük meg, pedig egy éve még élénken érdeklődött a Bálna iránt az azóta sem cáfolt hírek szerint. Nem tűnik logikusnak, hogy ha nem vásárolták meg a dokumentációt, nem kívánnak ajánlatot tenni, akkor miért nem közlik ezt. Hallgatásuk ennek ellenkezőjére utalhat. Ezt látszik erősíteni, hogy a jegybanki alapítványok nem teketóriáztak, pár nappal a kérdéseink elküldése után közölték, ők nem vásárolták meg a dokumentációt, nem fognak ajánlatot tenni, nem érdeklődnek az ingatlan iránt.

Nem úgy gondoltuk

A Lázár-féle tárcának ráadásul több napjába telt, mire megpróbálták kimagyarázni a miniszter elszólását. Hat nappal a kérdésünk elküldése után jött a válasz, amelynek lényege, hogy igazából a kormánydöntés a megvásárlás szándékára vonatkozik. Kicsit bővebben ez így hangzik:

A Kormány arról hozott döntést, hogy megvásárolja a Bálna nevű intézményt, amelynek érdekében tárgyalásokat fog folytatni a fővárossal. A Kormánydöntés tehát a megvásárlás szándékára vonatkozik, nem a konkrét vételárra, konstrukcióra, vagy a kérdésében szereplő egyéb részletekre, amelyek kapcsán a Kormány csak a jövőben esedékes tárgyalásokat követően tud tájékoztatást adni.

Egy dologra biztosan jó lesz az üzletek forgalma alapján vegetáló Bálna értékesítése, pláne úgy, hogy az állam befutónak tűnik. A kormány így könnyen megsegítheti a 3-as metró felújítása miatt pénzügyi kényszerben levő fővárost.

Nem volt elátkozva a Bálna, csak nem foglalkozott vele a főváros
Az épületnek fantasztikus adottságai vannak, ám ezekkel meg sem próbált élni Budapest. A boltosok még azt sem tudják, meddig maradhatnak a helyükön, az állam és a főváros hallgat a részletekről.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik