Gazdaság

Elhalászhatják Matolcsy elől a Bálnát

balna(960x640).jpg (Array)
balna(960x640).jpg (Array)
Mégsem biztos, hogy az MNB veszi meg a főváros emblematikus épületét.

Továbbra is napirenden van a Bálna értékesítése, de a Figyelő értesülései szerint már nem a Magyar Nemzeti Bank (MNB) az egyetlen vevőjelölt. A jegybank tavaly novemberben hozta nyilvánosságra vételi szándékát. A Bálnában oktatási és pénzügyi központot szeretett volna kialakítani, ott kapott volna helyet a jegybank látogatóközpontja, egy pénztörténeti múzeum és a Budapesti Corvinus Egyetem MNB tanszéke is.

A lap utánajárt annak, mi igaz abból, hogy az ügylet azért akadt el, mert Tarlós István nem akarta az MNB-nek eladni, mivel zokon vette, hogy Matolcsy még gazdasági miniszterként megvétózta 2011-ben a BKV támogatását. A főpolgármester ugyanakkor nem akadályozna meg személyes ellentétek miatt egy pénzügyileg megalapozott, a fővárosnak előnyös ügyletet, bár “tény, hogy megritkult körülötte a levegő, a Fidesz legfelső körében nincs igazán támogatója” – mondták a Figyelő forrásai, jelezve, hogy mások is érdeklődnek a Duna-parti épület iránt.

Nem az MNB az egyetlen jelentkező, amely életet lehelne a hányatott sorsú kulturális centrumba, ám bevárnák a perek lezárulását.

Zajlik az értékbecslés, s az biztos, hogy a Fővárosi Közgyűlés fideszes vezetése szabadulna az eddig csak terheket jelentő épülettől. A beruházás legnagyobb hitelezője az MKB volt, de egy névtelenséget kérő, a bankhoz közeli forrás a hetilapot arról tájékoztatta, hogy már nem érintett a pénzintézet az ügyletben közvetlenül, portfóliójából több lépcsőben kikerültek a rossz követelések. Köztük a főváros ellen 29 millió euró és kamatainak megfizetésére irányuló per követelése is. A pénzintézet állt hitelezőként a beruházó mögött, s mivel a főváros vitatta a szerződésben megállapított fizetési kötelezettségét, az ügy jogi útra terelődött – emlékeztet a Figyelő.

 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik