Belföld

Vona pénteken utcára viszi híveit – cél a Fidesz székháza

Fáklyás felvonulás lesz Budapesten. Vona provokátoroktól tart, egyelőre még az is titok, honnan indul a menet. Karácsonyra készül a parlament.

Abban a mezőben, ahol nem a kormány seggében laknak az újságírók, szokás/elvárás pfujolni Kövér Lászlóra, de mi hadd legyünk kivételek. Ma például azon hatódtunk meg, hogy a házelnök a minap elhunyt szocialista politikusra, Devánszkiné dr. Molnár Katalinra elcsukló hangon emlékezett, aztán tisztességesen kitartotta a gyászpercet.

Idei utolsó hetét tapossa a t Ház, a napirend előttiek sorát a szocik arca, Kunhalmi Ágnes nyitotta, és a következő, a mai közvélemény-kutatási adatok alapján minimum vicces megállapítást tette:

Ki fogjuk kiáltani a negyedik köztársaságot, ha megnyerjük a választásokat.

Igaz, ha pusztán logikailag tekintünk a mondatra, valóságtartamát nem vitathatjuk.

(Frissítünk: Kunhalmi a folyosón kérdőre vont minket, jelezve, hogy felszólalásának legfontosabb elemét kihagytunk, jelesül azt, hogy bár Orbán szerint isten kegyelméből kormányoz a Fidesz, ezzel szemben az igazság az, hogy „demokráciában nem isten kegyelméből, hanem a nép akaratából kormányozunk.” Megkövetünk mindenkit, leginkább a jóistent.)

Kunhalminak Dömötör Csaba államtitkár felelt, azzal, hogy „hogyan lehet komolyan venni egy olyan pártot, melynek miniszterelnök-jelöltje sincs”. Majd megjegyezte, az MSZP „politikailag flörtöl” Karácsony Gergellyel, miközben „Molnár Gyula pártelnök még azt sem találta el, Karácsony mely párt tagja”.

Dömötör Csaba
Fotó: 24.hu/Berecz Valter

Börtönbe zárnák Matolcsyt és Poltot

Eztán a zöld Szél Bernadett is azt vizionálta, hogy az ő pártja győz tavasszal, majd hosszan sorolta, ki mindenkit citálnak bíróság elé az országot elborító korrupció mián jövő tavasz után. A sittes listán helyet kapott Orbán Viktor, Rogán Antal, Tállai András, Simóka GyörgyMatolcsy György, Polt Péter, Farkas Flórián, Mengyi Voldemort és sokan mások.

A tisztítási akció záloga Szél szerint az LMP 11 pontos antikorrupciós csomagja.

Megszereztük az LMP fideszes halállistáját
Hadházy kézírásos széljegyzetével!

Dömötör mindebből annyit értett meg, hogy az LMP a párthoz vonná az igazságszolgáltatást, majd megjegyezte, hogy hetek óta érzi a zöldeken „Ron Werber keze munkáját”. Az államtitkár szerint, amit a politikai tanácsadó „elkezdett az MSZP-nél, most az LMP-nél folytatja”.

Szél Bernadett
Fotó: 24.hu/Berecz Valter

Vona: Orbán vonuljon vissza

A Jobbik elnöke a napokban a nyilvánosság előtt megfürdetett szófordulatait szőtte beszédébe, ezeket:

  • Orbán Viktor, a korrupt zsarnok
  • Orbán a demokrácia redőnyét kívánja lehúzni
  • Orbán diktatúrát akar megvalósítani.

Vona a minapi, az Állami Számvevőszéktől kapott brutális Jobbik-bírság miatt követelte az ÁSZ elnökének lemondását és Orbán Viktor visszavonulását. Majd pénteken délután öt órára fáklyás demonstrációt hirdetett Budapesten.

A válaszadó Dömötör államtitkár szerint Vona „egy nemzeti pártból kétfarkú cica pártot csinált”, miután „összegabalyodtak egy oligarchával, és közben törvényt sértettek”.

Vona Gábor

Orbán a fedélzeten, áll, nem ül

Némi késéssel az ülésterembe érkezett a miniszterelnök, kapott is azon nyomban azonnali kérdést a jobbikos Volner Jánostól, mégpedig adóügyben.

Mindenfajta adózás szempontjából megfelelünk az uniós követelményeknek, ezért a kérdést nem tudom megválaszolni, mert értelmetlen.

Amúgy pedig, így Orbán Viktor, a magyar kormány az adócsökkentés híve és gyakorlója, mérsékelte egyebek mellett a személyi jövedelemadót és a társasági adót.

Fotó: 24.hu/Berecz Valter

A vörösből zöldé átszíneződött Demeter Márta a korrupciós kártyát húzta elő; nyilvánvaló, hogy ez az LMP fő kampánycsapása.

Önök ülni fognak!

Ezzel állt elő Szél-kompatibilisen Demeter Márta, s azt mondta, Orbán Viktor jelenti a legnagyobb nemzetbiztonsági kockázatot.

Orbán gondterhelt, s vélhetően szellemesnek szánt válasza:

Kedves képviselőtársam… Boldog karácsonyt kívánok.

Fotó: 24.hu/Berecz Valter

Volner az ÁSZ elnökét fenyegeti börtönnel

Fegyházas napot tart ma a t Ház, ez mostanra egészen bizonyos. Az azonnalik derekán a jobbikos Volner János fenyegette letöltendővel az Állami Számvevőszék elnökét, Domokos Lászlót a már cikkünkben is emlegetett (kétszer) háromszázmilliós büntetés kapcsán.

Kérdése címe: „Elnök úr, kibírja nevetés nélkül mondani, hogy a Fidesz kampányai rendben voltak, a Jobbiké viszont törvénytelenül zajlott?”

Domokos azzal felelt, hogy a Jobbikkal kapcsolatos eljárásban minden törvényesen zajlott (ezt igazából senki nem vitatja komolyan), és immár az ügyészség illetékes az ügyben.

Mire a metakommunikációra érzékeny Volner így reagált:

Elnök úr, önnek remeg a keze, ön arcátlanul hazudik. Ön nem tesz egyebet, mint volt fideszes országgyűlési képviselőként végrehajtja Orbán Viktor akaratát… Részt vesz abban, hogy meg tudják semmisíteni a legerősebb ellenzéki pártot, a Jobbikot. Elnök úr, ha ön ebből visszavonul, az enyhítő körülménynek minősül.

Fotó: 24.hu/Berecz Valter

Domokos szövegértelmezésből jelesre vizsgázott, amikor így felelt:

Ha jól értem, ön közvetlenül megfenyegette az ÁSZ elnökét.

Vona provokátoroktól tart

A folyosón kérdeztük Vona Gábort arról, honnan indul majd a fáklyás menet, de a pártelnök elzárkózott a választól. Arra hivatkozva, hogy provokátoroktól tart, ezért minél tovább igyekszik titokban tartani a részleteket.

Egy másik, neve elhallgatását kérő jobbikos meg azt mondta nekünk:

A Lendvai utca, a Fidesz székház a helyszín. Csak azt nem tudom, hogy onnan valahová, vagy valahonnan oda.

Csillagszóró előtt egy kis fáklya

Túl interpelláción, kérdésen és azonnalin, délután háromra kiürült a patkó, a néhány jelenlévő előterjesztéseket hallgatott meg egymástól. Holnap, kedden még ez a lézengés lesz soron, aztán csillagszórózni vonulnak a képviselők; csak a jobbikosok előbb még fáklyáznak egyet pénteken.

A karzaton még ekkor is egymást váltották a látogatói csoportok; hősünk az a narancsinges férfi, aki alighanem kormánypárti kedvenceit megtekinteni érkezett a t Házba, ám kénytelen volt megelégedni a legbentülősebb Jobbik-frakcióval s még néhány kókadt szórvány törvényhozóval.

Fotó: 24.hu/Berecz Valter

Ajánlott videó

Olvasói sztorik