Belföld

Százmillióknak kelt lába a szabolcsi gátépítés során

A vállalkozók futnak a pénzük után, több helyi lakost is tönkretettek a beruházás során.

Több mint harminc szabolcsi vállalkozó fut összesen mintegy 800 millió forintja után, de az uniós pénzből fizetett állami beruházást felügyelő Nemzeti Fejlesztési Minisztérium mossa kezeit – tudósít a Hír TV Célpont című műsora.

Egy „árapasztó tározóról” van szó, ami 27 milliárd forintról 33 milliárdra drágult, mire elkészült, pedig az eredeti terveknél jóval kevesebbet valósítottak meg. Nem épült meg néhány betervezett híd, így ha a kiáradt Tisza vizét belevezetik az árapasztóba, két falut is elvág a külvilágtól az 58 millió köbméter víz.

A Célpont szerint a beruházás során úgy sajátított ki telkeket és házakat az állam, hogy tulajdonosuk csak akkor vette észre, amikor el akarta adni, az állam pedig nem kártalanította, ahogy ilyenkor szokás. Már vannak, akik öngyilkosok lettek, vagy belebetegedtek a nekik járó pénzért folytatott kilátástalan harcba, és olyanok is, akik minden vagyonukat elbukták az építkezés miatt.

A műsor beharangozójában azt állítják: a vállalkozói láncolatban felbukkan Farkas Flórián egyik rokona is. Cége nem fizette ki az alvállalkozókat, és a férfi lelépett sok százmillió forinttal. Az ügyben a rendőrség is nyomoz. A vállalkozás jelenlegi tulajdonosát a nyírbátori cigánysoron találták meg a tévések, ő papíron tízmilliót fizetett a végrehajtásokkal terhelt cégért.

A minisztériumban azzal védekeztek, hogy a törvény szerint nekik csak azt kell ellenőrizni, hogy a fővállalkozó kifizeti-e az alvállalkozóit, arról már nem kell meggyőződniük, hogy az alvállalkozó kifizeti-e a neki dolgozó cégeket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik