Belföld választás 2018
Kisvárda, 2017. november 10.
Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter beszédet mond a Bourgogne Gastronomie Kft. éticsigát feldolgozó és fagyasztott tésztatermékeket gyártó kisvárdai üzemének alapkőletételén 2017. november 10-én.
MTI Fotó: Balázs Attila

Seszták Miklós menesztésére fogadnának a Fideszben

Spirk József
Spirk József

újságíró. 2017. 12. 08. 15:43

Lázár János megkevert mindenkit, a fideszesek sem tudnak eligazodni rajta, Seszták Miklós és Fazekas Sándor lecserélésére viszont sokan most akár nagyobb összeget is feltennének. A földművelésügyi tárca vezetője egyéni körzetben sem indul.

Lázár Jánosról elterjedt, hogy Orbán Viktor nem számol vele kormánytagként a 2018-as választás után. A Miniszterelnökség vezetőjének interpretációja szerint viszont arról van szó, hogy ő maga nem akar miniszter lenni, mert kizárólag választókerülete, Hódmezővásárhely képviselőjeként képzeli el a folytatást. Hiába győzködte azonban párttársait visszavonulási szándékáról, a közismerten ambiciózus politikusról kevesen hiszik el, hogy önszántából lépne hátra. Főként azért, mert már 2015-ben fő riválisa, Rogán Antal miniszteri kinevezése előtt is meglebegtette, hogy „német barátai” folyamatosan próbálják rábeszélni egy politikán kívüli posztra, aztán persze maradt.

A Fidesz belső köreihez tartozó politikusokat összezavarták a Miniszterelnökséget vezető miniszter körül zajló kavarások. A nyilvános bejelentések, kiszivárogtatások, taktikai húzások miatt nehéz eligazodniuk, melyik információnak adjanak hitelt, melyiknek ne.

Igazodni kéne, de nem tudják kihez

A Fideszben mindenki – a minisztertől az egyszerű képviselőig – tisztában van vele, hogy a 2018-as választási győzelem sem jelent senkinek garanciát arra, hogy azon a poszton folytathatja, amit a választás előtt elfoglalt.

Minden egyéni karrier a „főnök”, Orbán miniszterelnök kezében van.

A miniszterelnök azonban – mint ez a korábbi választások idején bebizonyosodott – szereti az utolsó pillanatra hagyni személyi döntései bejelentését.

Riga, 2016. október 10.
Orbán Viktor miniszterelnök, Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter és Csányi Sándor, a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) elnöke, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója (b-j) a 2018-as oroszországi labdarúgó-világbajnokság selejtezőjének B csoportjában játszott Lettország - Magyarország mérkőzésen a rigai Skonto Stadionban 2016. október 10-én. A magyar válogatott 2-0-ra győzött.
MTI Fotó: Kollányi Péter
Orbán Viktor, Seszták Miklós és Csányi Sándor a Lettország–Magyarország vb-selejtezőn.
MTI Fotó: Kollányi Péter

A bejelentésig a fideszes vezetők is kénytelenek a belső pletykákból, különféle „kremlinológiai” jelekből kikombinálni, mire számíthatnak.

Seszták belezúgott a női kézisekbe

Lázár sorsa izgalmas kérdés a párton belül, de újabban Seszták Miklós körül is megélénkültek a találgatások. Sőt, a fejlesztési miniszternek tapasztalataink szerint rosszabbul állhat a szénája. A 24.hu által megkérdezett pártemberek többsége azt mondta, hogy a mostani információk alapján a kisvárdai minisztert tennék első helyre a lecserélésre esélyesek listáján.

Többen állították, hogy Seszták már leginkább saját hálózatának és kisvárdai beruházásainak fejlesztésével foglalkozik. Idejének, energiájának csak kisebb hányadát fordítja a miniszteri munkára. Volt, aki egyenesen azt állította, tudomása szerint a miniszter már a gazdasági életben keresi magának a méltó pozíciót.

A kisvárdai ügyvéd kormányzati karrierje szokatlan gyorsasággal indult. 2010-ben ismeretlen KDNP-s képviselőként jutott be a parlamentbe, de a legfelsőbb támogatásnak köszönhetően 2014-ben saját tárcát kapott. A miniszterelnök akkor sem hagyta cserben, amikor röviddel kinevezése után kiderült, hogy ügyvédként százával alapított zavaros körülmények között ukrán és orosz állampolgárok számára kft.-ket, amelyek aztán a kifizetetlen köztartozásaikkal együtt úgynevezett cégtemetőkben végezték.

Az elmúlt években látványosan és sikeresen lobbizott a kisvárdai fejlesztésekért, és sportberuházásokért, de többen megjegyezték: a miniszteren közben elhatalmasodott a sportszenvedély is.

Kisvárda, 2014. július 3.
Orbán Viktor miniszterelnök (j3), Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter (j2), Bárány Péter tulajdonos (b3) és Tilki Attila fideszes országgyűlési képviselő (j5) a baromfitenyésztéssel, -vágással és -feldolgozással foglalkozó Master Good Cégcsoport korszerűsített és bővítet kisvárdai üzemének avatásán 2014. július 3-án.
MTI Fotó: Balázs Attila
Orbán Viktor, Seszták Miklós, Bárány Péter tulajdonos (b3) és Tilki Attila fideszes képviselő (j5) a baromfitenyésztéssel, -vágással és -feldolgozással foglalkozó Master Good Cégcsoport üzemének avatásán.
MTI Fotó: Balázs Attila

Seszták kilobbizott egy 2800 férőhelyes stadiont a kisvárdai focinak, de valójában a női kézilabdába szeretett bele. Annyira, hogy súlyos konfliktusba keveredett a sportágban érintett fideszes politikusokkal (a szövetség elnöke Kocsis Máté). Azt hozták fel ellene, hogy több esetben a miniszteri hatalmát is használta, hogy előnyösebb helyzetbe hozza csapatát. A vita állítólag egészen a miniszterelnökig eljutott.

Fazekas nem indul Karcagon sem

A 2018 után kimaradók listájára került Fazekas Sándor is, aki 2010 óta tölti be a földművelésügyi miniszteri posztot. Nemrég az atv.hu is arról írt: Fazekas egy fideszes választási győzelem esetén nem marad az agrártárca élén.

Róla persze már 2014 körül is többször elterjedt, hogy csak napjai vannak hátra a kormányba. Akkor bőven lett volna ok a lecserélésére, hiszen a tárcánál egymást érték a botrányok – a letartóztatott volt agrárattasé Kiss Szilárd ügyében, a becsődölt Hungária Értékpapír ZRt. és a Kun-Mediátor botrányai miatt is címlapokra került – Orbán Viktor azonban nem menesztette.

Fazekas második miniszteri ciklusa sokkal csendesebbre sikerült, most mégis egyre biztosabb, hogy nem lesz harmadik kör. Egy fideszes képviselő magyarázata szerint csalhatatlan jele a személycserének, hogy nem Fazekas lesz a Fidesz egyéni jelöltje Karcag körzetében, ahol korábban, 2010-ig polgármester is volt. (A 168 Óra által nemrég közzétett listán még kérdőjellel szerepelt, hogy Fazekas vagy Kovács Sándor helyi önkormányzati képviselő indul, lapunkat úgy tájékoztatták: az utóbbi.)

Másik forrásunk úgy tudta, nem menesztésről van szó, hanem Fazekas maga kérte, hogy nyolc év után hadd fejezze be a kormányzati szereplést, és listás képviselőként vigye be a párt a parlamentbe.

Kiemelt kép: MTI/ Balázs Attila

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.