Gazdaság

1600 milliárd forintnyi támogatást veszthet el Magyarország

Bár még odébb van a mostani költségvetési ciklus zárása az Európai Unióban, a brüsszeli szakértők már a 2020 utáni időszak pénzügyi keretein dolgoznak. Az mfor értékes információkat szerzett Brüsszelből arról, hogy miként alakulhat Magyarország egyenlege.

Megbízható, az uniós költségvetési folyamatra rálátó forrásuk szerint Magyarország nettó költségvetési pozíciója a mai állás szerint mintegy 20 százalékkal romolhat a következő hétéves ciklusban. Ez azt jelenti, hogy 2020 és 2027 között nagyjából 1600 milliárd forinttal kevesebb fejlesztési forrás állhat rendelkezésre, mint amennyi – mintegy 8000 milliárd forintnak megfelelő euró – a most folyó ciklusban elérhető Magyarország számára.

A nettó pozíció ugye azt mutatja meg, hogyan alakul a befizetések és kifizetések egyenlege az adott tagállamnál. A magyarok itt az élbolyba tartoznak: most arányaiban jóval több pénzhez jutunk a befizetéseinkhez képest, mint sok más tagállam. Ugyanakkor a magyar kormány rendszeresen felhívja a figyelmet arra, hogy a lehívott uniós támogatások haszonélvezői közt előkelő helyen állnak a nagy nyugat-európai vállalatok, amelyek a magyarországi beruházásaikhoz kapcsolódóan jutnak támogatáshoz a magyar költségvetési keret terhére. A pénz tehát visszafolyik a nagy befizető államokhoz – jegyzi meg a portál.

Mi változhat még 2020 után, ami érintheti Magyarországot?:

  • A britek kiválása miatt megváltozhatnak a támogatási keretek.
  • Módosulhat a kohéziós alapok összetétele, azaz úgy tűnik, csak konkrét célokhoz lehet majd támogatást kapni.
  • Dominálhatnak a visszatérítendő támogatások.

Kiemelt kép: MTI / Máthé Zoltán

Ajánlott videó

Olvasói sztorik