Belföld
Budapest, 2017. május 6.
Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke (j) és Frank Engel, az Európai Néppárt luxemburgi képviselõje az Új Köztársaságért Alapítvány és a Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetsége Európai Parlamenti Képviselõcsoportja Európa jövõje címû konferenciáján tartott budapesti sajtótájékoztatón 2017. május 6-án.
MTI Fotó: Balogh Zoltán

A DK kizárja az együttműködést a Jobbikkal

Kálmán Attila
Kálmán Attila

újságíró. 2017. 12. 07. 11:26

Gréczy Zsolt, a DK szóvivője azt mondta ma a Kossuth Rádióban, hogy Gyurcsány Ferenc pártja nem hajlandó együttműködni a Jobbikkal. A szóvivő szerint a Jobbik nem néppártosodik, csak átmaszkírozza magát, tehát hiteltelen a Jobbik puhulása Gréczy szemében. A Jobbikkal való együttműködés kérdése azért került elő, mert Vona Gábor egyértelmű gesztusokat tett a balliberális szavazóknak, háttérben több baloldali párt politikusa is fel-felveti, hogy koordinálni kellene a Jobbikkal, illetve Heller Ágnes, filozófus is többször – legutóbb a Magyar Narancsnak – nyilatkozta, hogy a Jobbikot is be kell venni valamiféle együttműködésbe.

A DK számára a Jobbik ma is ugyanaz a kirekesztő, szélsőjobbos szervezet, amelyik európai uniós zászlókat égetett, közvetítette Gréczy a DK álláspontját. Szerinte ezért nem szabad a Jobbikkal semmilyen formában együttműködni a jövő évi választáson.

Ha valamennyi demokratikus ellenzéki párt összefog az egyéni választókörzetekben, akkor a Jobbik nélkül is megvalósulhat az ellenzéki többség az Országgyűlésben

– mondta Gréczy Zsolt, mindenféle közvélemény-kutatási adatnak ellentmondva. Szerinte a jobbikos egyéni jelöltek a Fidesztől visznek el szavazatokat, ezért a „demokratikus ellenzék jelöltje győzhet.” Az adatok viszont azt mutatják, hogy a Jobbik egyrészt az MSZP gyengüléséből is erősödött az elmúlt években. Illetve azt is, hogy a pártválasztók körülbelül háromnegyede szavazna jelenleg a Fideszre vagy a Jobbikra.

Gréczy nyilatkozata üzenet egyrészt az LMP-nek és szavazóiknak, mert egy lehetséges Jobbik-LMP-koalíció ötlete többször felvetődött mostanában, bár ezt mindkét párt részéről hevesen tagadták. Annak ellenére, hogy mindkét alakulat szereti magát és a másikat is XXI. századi pártokként definiálni, a XX. század, azaz a múlt pártjaival szemben.

De a DK-s politikus az MSZP-nek is üzent, mert a szocialisták között vannak bőven olyan politikusok, akik el tudják képzelni, hogy bizonyos körzetekben ne versengjenek a Jobbikkal, cserébe más körzetek elengedéséért jobbikos részről. Ez teljesen racionális politikai lépés, túlzás lenne ezt koordinálásnak, vagy együttműködésnek nevezni, és nehéz elhinni, hogy a nagy taktikus Gyurcsány elzárkózna ilyesmitől.

Gyurcsány tart a baloldal átvétele felé

Gréczy elismételte, hogy a DK önálló országos listával indul, hiába akar az MSZP közös listát. A listájuk élén Gyurcsány Ferenc pártelnök lesz, akit korábban Botka László, az MSZP azóta lemondott miniszterelnök-jelöltje nem engedett volna fel az MSZP-DK közös listára. Akkoriban Gyurcsányt még ez zavarta, nem az, hogy közös listát akarnak a szocialisták.

A Gyurcsány-MSZP párharc hónapok óta húzódik: ezt a felek tárgyalásnak hívják, de inkább arról van szó, hogy a volt miniszterelnök érzi, itt az ő pillanata. Lényegében kivéreztetné a padlón fekvő MSZP-t, és ismét ő lenne a baloldal egyértelmű vezetője, miután a DK lehagyja az MSZP-t.

Fotó: 24.hu/Fülöp Dániel Mátyás
Ezért állítja az MSZP, hogy megállapodott a DK-val
Gyurcsány Ferencék tovább gyengítenék a szocialistákat, akik igyekeznek ellentartani.

Nem véletlenül nem tud a két párt a mai napig megállapodni a 106 egyéni választókerület elosztásáról: az MSZP próbálja fogni a helyeit, a DK a lehető legtöbb nyerhető körzetet igyekszik magáénak tudni. Ha ezeket nem is nyerik meg Gyurcsányék, az itt elért jó eredmények akkor is számítanak, ugyanis a töredékszavazatok nem közös listára, hanem a DK önálló listájára számolódnak. Ezért ha Gyurcsány átviszi az akaratát a szocialistákon, akkor könnyen lehet nagyobb frakciója 2018 után a DK-nak, mint az MSZP-nek.

Gyurcsány egyelőre nyerésben van: a szocialisták kénytelenek voltak elhalasztani jelöltállító kongresszusukat januárra, és két ismertebb politikusok is otthagyta őket, miután kiderült, hogy nem számíthatnak még egy parlamenti ciklusra.

Kiemelt kép: MTI/Balogh Zoltán

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Reka Bucsi speaks to the audience after being awarded the Audi Short Film Award during the awards ceremony of the 68th edition of the Berlinale film festival on February 24, 2018 in Berlin. / AFP PHOTO / Tobias SCHWARZ
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.