Belföld

A DK kizárja az együttműködést a Jobbikkal

Gréczy Zsolt, a DK szóvivője azt mondta ma a Kossuth Rádióban, hogy Gyurcsány Ferenc pártja nem hajlandó együttműködni a Jobbikkal. A szóvivő szerint a Jobbik nem néppártosodik, csak átmaszkírozza magát, tehát hiteltelen a Jobbik puhulása Gréczy szemében. A Jobbikkal való együttműködés kérdése azért került elő, mert Vona Gábor egyértelmű gesztusokat tett a balliberális szavazóknak, háttérben több baloldali párt politikusa is fel-felveti, hogy koordinálni kellene a Jobbikkal, illetve Heller Ágnes, filozófus is többször – legutóbb a Magyar Narancsnak – nyilatkozta, hogy a Jobbikot is be kell venni valamiféle együttműködésbe.

A DK számára a Jobbik ma is ugyanaz a kirekesztő, szélsőjobbos szervezet, amelyik európai uniós zászlókat égetett, közvetítette Gréczy a DK álláspontját. Szerinte ezért nem szabad a Jobbikkal semmilyen formában együttműködni a jövő évi választáson.

Ha valamennyi demokratikus ellenzéki párt összefog az egyéni választókörzetekben, akkor a Jobbik nélkül is megvalósulhat az ellenzéki többség az Országgyűlésben

– mondta Gréczy Zsolt, mindenféle közvélemény-kutatási adatnak ellentmondva. Szerinte a jobbikos egyéni jelöltek a Fidesztől visznek el szavazatokat, ezért a „demokratikus ellenzék jelöltje győzhet.” Az adatok viszont azt mutatják, hogy a Jobbik egyrészt az MSZP gyengüléséből is erősödött az elmúlt években. Illetve azt is, hogy a pártválasztók körülbelül háromnegyede szavazna jelenleg a Fideszre vagy a Jobbikra.

Gréczy nyilatkozata üzenet egyrészt az LMP-nek és szavazóiknak, mert egy lehetséges Jobbik-LMP-koalíció ötlete többször felvetődött mostanában, bár ezt mindkét párt részéről hevesen tagadták. Annak ellenére, hogy mindkét alakulat szereti magát és a másikat is XXI. századi pártokként definiálni, a XX. század, azaz a múlt pártjaival szemben.

De a DK-s politikus az MSZP-nek is üzent, mert a szocialisták között vannak bőven olyan politikusok, akik el tudják képzelni, hogy bizonyos körzetekben ne versengjenek a Jobbikkal, cserébe más körzetek elengedéséért jobbikos részről. Ez teljesen racionális politikai lépés, túlzás lenne ezt koordinálásnak, vagy együttműködésnek nevezni, és nehéz elhinni, hogy a nagy taktikus Gyurcsány elzárkózna ilyesmitől.

Gyurcsány tart a baloldal átvétele felé

Gréczy elismételte, hogy a DK önálló országos listával indul, hiába akar az MSZP közös listát. A listájuk élén Gyurcsány Ferenc pártelnök lesz, akit korábban Botka László, az MSZP azóta lemondott miniszterelnök-jelöltje nem engedett volna fel az MSZP-DK közös listára. Akkoriban Gyurcsányt még ez zavarta, nem az, hogy közös listát akarnak a szocialisták.

A Gyurcsány-MSZP párharc hónapok óta húzódik: ezt a felek tárgyalásnak hívják, de inkább arról van szó, hogy a volt miniszterelnök érzi, itt az ő pillanata. Lényegében kivéreztetné a padlón fekvő MSZP-t, és ismét ő lenne a baloldal egyértelmű vezetője, miután a DK lehagyja az MSZP-t.

Ezért állítja az MSZP, hogy megállapodott a DK-val
Gyurcsány Ferencék tovább gyengítenék a szocialistákat, akik igyekeznek ellentartani.

Nem véletlenül nem tud a két párt a mai napig megállapodni a 106 egyéni választókerület elosztásáról: az MSZP próbálja fogni a helyeit, a DK a lehető legtöbb nyerhető körzetet igyekszik magáénak tudni. Ha ezeket nem is nyerik meg Gyurcsányék, az itt elért jó eredmények akkor is számítanak, ugyanis a töredékszavazatok nem közös listára, hanem a DK önálló listájára számolódnak. Ezért ha Gyurcsány átviszi az akaratát a szocialistákon, akkor könnyen lehet nagyobb frakciója 2018 után a DK-nak, mint az MSZP-nek.

Gyurcsány egyelőre nyerésben van: a szocialisták kénytelenek voltak elhalasztani jelöltállító kongresszusukat januárra, és két ismertebb politikusok is otthagyta őket, miután kiderült, hogy nem számíthatnak még egy parlamenti ciklusra.

Kiemelt kép: MTI/Balogh Zoltán

Ajánlott videó

Olvasói sztorik