Belföld

Életfogytiglant kapott a gyilkos bocskaikerti gondozónő

Huszár Krisztina
Huszár Krisztina

újságíró. 2017. 11. 29. 13:13

Emberölés bűntette és lopás vétsége miatt életfogytig tartó fegyházbüntetésre és 10 év közügyektől eltiltásra ítélte a bíróság bocskaikerti idősgondozót. Ezzel a Debreceni Ítélőtábla helybenhagyta az elsőfokú ítéletet, amely így jogerőre emelkedett – közölte a táblabíróság szóvivője az ítélethirdetés után az MTI-vel.

A kegyetlen gyilkosságért elítélt asszony legkorábban 25 év múlva bocsátható feltételes szabadságra.

A vádlott 2007 óta dolgozott a házi segítségnyújtásban, általában 9 – 11 gondozottja volt. Megbízhatónak tartották, éveken át nem volt rá panasz. 2013-ban jött össze barátjával, onnantól kezdve pedig többet adott magára, ami több pénzbe is került. Több millió forintos adósságot halmozott fel így, hitelkártyákat igényelt. 2014 márciusára teljesen ellehetetlenült, ezért eldöntötte, hogy gondozottjaitól szerez pénzt illetve értékeket. 2014 júniusában például az egyik gondozottját meglopta: 143 ezer forint értékben emelt el arany és bizsu ékszereket.

Áldozatáról tudta, hogy jó körülmények között él. Eldöntötte, hogy megkörnyékezi, hátha megbízza őt gondozási feladatokkal és így több pénze lesz. 2014. június 20-án reggel érkezett a közelben lakó asszonyhoz, majd azzal az ürüggyel csengetett be az asszonyhoz, hogy kölcsönvenné a betonkeverőt, amit hirdet. Az idős nő beengedte az udvarára, és megmutatta a gépet. A támadó azt mondta, még gondolkodik, pontosabban megbeszéli a párjával, majd miközben kifelé tartott, rosszullétet színlelt, ezért az asszony behívta a házba. Mialatt vízzel kínálta, meggyőződött arról, hogy az idős nő jó körülmények között, egy szépen berendezett házban, egyedül él.

A nő ismét felvetette a jelzőrendszeres betegellátás lehetőségét, de az áldozat visszautasította azzal, hogy van saját gondozónője. Ezután a tettes elhagyta a házát. Aznap egyébként egy 8 és egy 35 ezer forintos törlesztést, illetve egy magánszemélynek egy korábban megrendelt áruért 66 ezer forintot kellett kifizetnie.

Emiatt úgy döntött, ismét felkeresi az asszonyt, és mindenképpen pénzt vagy értékeket szerez tőle. Akkor is, ha ezért meg kell ölnie.Az idős nő újra beengedte, majd a kazánházba kísérte, ahol a vádlott rátámadt. Az éles, hegyes eszközt, amelyet használt, nem találták meg és azonosítani sem tudták pontosan.

Az áldozat segélykiáltása a tanúk szerint hátborzongató volt. „Miért bántasz engem? Én sem bántottalak téged” – többen ezt hallották, de hiába siettek le a szomszédos iroda emeletéről, nem láttak, tapasztaltak semmit. A vádlott a garázsban eközben egy rendkívül éles késsel többször megszúrta az asszonyt a mellkasán majd a hasán, majd kétszer átvágta a segítségért kiabáló nő torkát. Ezután kiszakította az aranyláncát, majd az előszobában felkapta a pénztárcáját és sietősen távozott.

Ezután ruházata egy részétől megszabadult, majd Debrecenbe autózott, ahol kifizette 66 ezer és 35 ezer forintos tartozását, este pedig a 8 ezer forintos részletet is rendezte.

A zsákmánya egyébként valamivel kevesebb, mint 300 ezer forintot ért.

Az asszony holttestét másnap fia fedezte fel, amikor édesanyjához érkezett.

Az idős asszony sérülései olyan súlyosak voltak, hogy életét az ideje korán érkező gyors és szakszerű orvosi segítség sem menthette volna meg.

A vádlott a nyomozás és a bírósági eljárás alatt is tagadta, hogy ő a tettes. Mocsáry Eszter tanácselnök viszont márciusi indoklásában kiemelte:

A vádlott többekre próbálta áthárítani a felelősséget, még saját barátjára is, a nyomozót pedig azzal gyanúsította meg, hogy a halott asszony tenyerébe csempészte a hajszálát. Az asszony valódi gondozónőjét is megvádolta, de az ő bűnösségét is egyértelműen ki tudta zárni a bíróság. A vádlott tagadásával szemben többek között 45 tanú vallomása, 12 szakértő szakvéleménye, a kamerafelvételek és a bizonyítási kísérlet eredménye mellett még számos okirati bizonyíték is a bűnösségét támasztotta alá. A bíró szerint a nő könyörtelenül, szinte kivégzésszerűen ölte meg az asszonyt.

A törvényszék súlyosító körülményként értékelte, hogy a vádlott éppen azzal a bizalommal élt vissza, amelyet házi gondozói hivatásával keltett az idős emberekben.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.