Belföld
EU Commission President Jean Claude Juncker (R) welcomes Hungary Prime minister Viktor Orban prior to an European leader's meeting on refugee flows along the Western Balkans route at the European Commission in Brussels on October 25, 2015. European Union and Balkan leaders faced a make-or-break summit today on the deepening refugee crisis after three frontline states threatened to close their borders if their EU peers stopped accepting migrants.   AFP PHOTO / JOHN THYS / AFP PHOTO / JOHN THYS

Befenyítették Junckert, vegye el az uniós támogatásokat Magyarországtól Orbán miatt

Molnár Zoltán
Molnár Zoltán

újságíró. 2017. 11. 28. 18:45

Levélben figyelmeztetik az unió vezetőjét, csak a támogatások megvonása lehet az az út, ami legyőzi a korrupciót és a demokrácia rombolását Magyarországon.
Korábban a témában:

Európai tisztviselők mentek neki Jean-Claude Junckernek azért, hogy itt lenne szerintük az ideje Magyarország megregulázásának. Azt szeretnék, hogy ne kapjon az ország uniós támogatást addig, amíg helyre nem állítja az alapvető demokratikus szabadságjogokat.

A november 23-i levél, amit a 24.hu is megszerzett, arra hivatkozott, hogy Magyarországon alig van sajtószabadság, az egyetemek elvesztették függetlenségüket, a civil szférát zaklatják és a fontos közintézmények élén fideszesek vannak. Eközben bizonyos üzleti és politikai körök kezébe kerülnek uniós források is, mialatt a kormány nem csatlakozott az uniós korrupcióellenes kezdeményezéshez.

A levelet itt elolvashatja.

Szerintük ráadásul a Fidesz az EU-források felhasználásával, az ezekből létrejövő fejlesztésekkel akarja megnyerni a 2018-as választásokat.

Még azt a Gajus Scheltema volt budapesti holland nagykövetet is idézik, akinek kemény szavai miatt Szijjártó Péter külügyminisztériuma diplomáciai háborút robbantott ki. Scheltema szavait azóta elítélte a holland külügy és béke honol (nagykövetcsere is volt), de a fő mondanivaló ezek szerint fennáll: nem finanszírozhat az EU egy korrupt rezsimet.

Minderre javasolják a következőt:

Egy átmeneti befagyasztás az, amit a helyzet igényel; minden támogatást vissza lehet és szabad állítani, amint az alapvető demokratikus szabadságjogokat helyreállítják és szembeszállnak a korrupcióval.

A levélírók szerint ez előfeltétele lehet az EU-támogatások folytatásának a kevésbé fejlett régiók számára 2020 után is, mivel sok a kétség most a források helytelen felhasználása miatt. Az Európai Bizottságnak (EB) kötelessége az unió pénzügyi érdekeinek védelme.

Az Európai Bizottságt szerint Magyarország 5,63 milliárd eurónyi támogatást kapott a sokat átkozott Brüssszeltől 2015-ben. Az állami beruházások 95 százalékát EU-s forrásokból finanszírozták ekkor.

Azt amúgy megjegyzi a levél, azok a támogatások továbbra is jöhetnének a leállítás után is, amiket a magyar kormány közbeiktatása nélkül, közvetlenül folyósít az EB. Az aláírók között van

  • Hans Eichel, a G20-as országcsoport egyik alapítója és vezetőjem korábbi német külügyminiszter,
  • Pascal Lamy, korábbi uniós biztos, a Jacques Delors Intézet emeritus elnöke,
  • Franz Fischler, korábbi uniós biztos és
  • Jannisz Paleokrasszasz, korábbi uniós biztos.

Ahogy korábban írtuk, nem először merül fel az uniós támogatások felfüggesztésének lehetősége, nem lenne meglepő a lépés. November 14-i cikkünkben arról írtunk, a 420 milliárd forintos víziközmű-tender miatt már kimondta az Európai Bizottság, hogy nem működik megfelelően a magyar ellenőrzés. Az auditorok ezért kutakodni fognak más szerződésben is (bár itt nem a demokrácia állapota miatt). Mint később megírtuk, négy konkrét ügyben a Lázár János vezette Miniszterelnökség is felmerült.

Budapest, 2017. november 12.
Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter felszólal a Fidesz XXVII., tisztújító kongresszusán a budapesti Hungexpón 2017. november 12-én.
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Lázár és minisztériuma a brüsszeli ellenőrök célkeresztjében
Csókos tanácsadók és píárcégek, a mindenkori kormány házibankja és egy sor útépítő cég közpénzes nyereményét vizsgálják ezen a héten az Európai Bizottság emberei. Rossz lehet a vége.

(via Euronews; Kiemelt kép: Europress)

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

3d illustration of city quarter construction with crane over black background

Lakáskassza: kétharmad a kormány ellen

Kommentek

Farkas Norbert / 24.hu
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.