Belföld

Szellemfalu az Orbán-majorság szomszédja, közpénzből épül a közeli Csányi-golfklub

Pető Péter
Spirk József
Pető PéterSpirk József

2017. 11. 24. 06:30

A Budapest 2024 olimpiai keretből adtak fejlesztési pénzt a Csányi család alcsútdobozi golfklubjának, amely Orbánék hatvanpusztai majorja és Mészáros Lőrinc birtoka szomszédságában működik. A jegyzőkönyvek szerint a golfszövetség elnöksége nem tárgyalta a támogatási szerződés tervezetét.

Főtér, utcácskák, mintegy 50 telek – egy kész kis falu képe rajzolódik ki a térképen Alcsútdoboz határában, az Orbán család hatvanpusztai majorja és az azt körülölelő Mészáros Lőrinc-földbirtokrendszer közvetlen szomszédságában. A falucska egy nagyszabású ingatlanfejlesztés keretében épült volna meg, de a területre eddig egyetlen házat sem húztak fel.

Forrás: 24.hu/Besenyei Violetta

A 2000-es évek elején még hatalmas biznisznek tűnt a golf- és ingatlanfejlesztések összekapcsolása, Magyarország sem akart kimaradni az építkezési projektekből. Külföldi befektetők alapították meg Alcsútdobozon a Pannónia Golf & Country Clubot. Egy svájci-osztrák házaspár építtette a pályát, és mellé el is kezdték felhúzni a klubhelyiséget, kialakítani a teniszpályát és az úszótavat. A terv az volt, hogy a klub a külföldi golfturisták ideális vendéglátójává válik. Ezért tervezték azt, hogy apartmanházakat és hotelt is építenek. Ez viszont már nem jött össze: az ingatlanválságot követő veszteséges időszakban a szálláshelyek építését el sem kezdték, a házaspár kiszállt a bizniszből.

A Pannónia Clubot 2012-ben a Csányi család vette meg. Csányi Attila, az OTP-vezér fia több mint 2 milliárd forintért vásárolta meg a pályát és a hozzá tartozó ingatlanokat fenntartó céget.

A korábbi tervek szerint a Csányi-cég PSU Kft. vásárolta volna meg a pályával szemben, az Alcsútdobozra vezető út túloldalán fekvő földterületet is a hotelépítéshez. Az adásvétel azonban a mai napig nem jött létre, így egyelőre nem valósul meg a fejlesztés, ami gyakorlatilag összekapcsolná a golfklubot Orbánék Hatvanpuszta nevű birtokával. A miniszterelnök apja egy évvel Csányiék alcsútdobozi vétele előtt, 2011-ben vásárolta meg az egykori Habsburg-uradalmat egy hatalmas alapterületű műemléképülettel együtt.

Körbevásárolta Mészáros Lőrinc Orbánék majorját
A felcsúti polgármester és családja birtokai lassan minden irányból körbeveszik a hatvanpusztai uradalmat.

Ha a két birtok összenövése egyelőre késik is, a szállásálmok – jobbára közpénzből – megvalósulnak. A tavasszal írtuk meg, hogy százmillió forint támogatást kap a Pannónia Golf & Country Club a Magyar Golf Szövetségtől, hogy abból szálláshelyeket létesítsen a Junior Golf Akadémia növendékei számára. A klubot egy másik Csányi-cég, a Máriavölgy Zrt. működteti, ám hiába kértük a vonatkozó szerződést a Magyar Golf Szövetségtől, nem kaptuk meg a dokumentumokat, sőt közérdekű adatigénylésünkre sem reagáltak.

Fotó: Bielik istván / 24.hu

Pedig már a támogatás eredete is kérdéseket vetett fel, minthogy az a pénz a budapesti olimpiával összefüggő fejlesztések finanszírozására szolgáló Budapest 2024-programból érkezett. Abban a projektben annak ellenére szétosztották a pénzt, hogy Budapest időközben visszavonta ötkarikás jelentkezését. A Máriavölgy Zrt. tehát megkapta a 100 millióját,

de akkor hiába kérdeztük, nem tudtuk meg a golfszövetségtől, volt-e pályázat, vagy csak kiválasztották a 100 millió vissza nem térítendő támogatásra érdemesnek talált Pannoniát úgy, hogy meg sem kérdezték a többi lehetséges klubot, mit vállalna a támogatásért cserébe.

Mára világos, hogy nem csak pályázattal nem bajlódtak, a döntéshozatal ennél is furcsább volt. Merthogy a golfszövetség a 24.hu kérdésére azt válaszolta: “Az előző elnökség a rendelkezésre álló jegyzőkönyvek alapján a fenti témát érintő napirendi pontoknál szerződés tervezetét nem tárgyalta.” Azaz a dokumentumok szerint a sportági szövetség vezetése sem ismerte a megállapodás részleteit.

Bár volt köztük olyan, akinek minden információról tudnia kellett. Merthogy a Pannónia vezetőségi tagja Szórád József, aki egyben a golfszövetség elnökségi tagja is. Úgy tudjuk, aktívan részt vett a megállapodás előkészítésében, noha a megállapodást a golfszövetség részéről nem ő szignálta. Szórád korábban olyan cégek menedzsmentjében dolgozott, mint a Porsche Hungária és a Mol, ám jó ideje kikerült a menő gazdasági szereplők közül. Információink szerint Szórád jó kapcsolatokat ápol a Csányi családdal, a golfklub vezetőségi helyét is ennek köszönhetően kaphatta meg.

Fotó: Bielik istván / 24.hu

A szerződés részletei azonban végül nem maradnak titokban: az illetékesek némaságát a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság eljárása oldotta fel. A 24.hu azután fordult a NAIH-hoz, hogy a golfszövetség nem volt hajlandó beszámolni a szerződés részleteiről. A NAIH álláspontja szerint a titkolt részek közérdekű adatok, így a szövetségnek ki kell adnia a részleteket. A hatóság többszöri beavatkozása nyomán végül megkaptuk a kért adatokat.

Ezekből kiderül, hogy a beruházás 170 millió forintba kerül, amelyből 100 millió, ugye, vissza nem térítendő állami pénz, 70 millió az önrész. Azaz a Csányi család birtokában lévő golfklub szálláshelyépítési költségének 58 százalékát közpénzből finanszírozták.

Ezért cserébe a Máriavölgy Zrt. azt vállalta, hogy 2032-ig, azaz tizennégy éven át az épülő 10 szobából 6-ot előre egyeztetett időpontban, évente 30 napra a golfozók rendelkezésére bocsát. A maradék tizenegy hónapban ezeket is szabadon értékesítheti. A cég másik vállalása, hogy évente harminc napig a pályát is ingyen használhatja 12 junior golfozó.

Hogy a közpénz így térül-e meg legjobban, azt nem tudjuk, főként annak fényében, hogy nem volt pályázat, ellenben Szórád József mindkét oldalon feltűnt. Ami viszont biztos: május 10-én küldtük az első kérdést az ügyben, és fél év után sikerült hozzájutnunk a szerződéshez. Amely az Alcsútdobozon lévő, a Csányi család birtokában lévő, az Orbán-birtokhoz közeli golfpálya fejlesztéséről szól.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Hajléktalanok mutatták meg féltett vagyonukat

Kommentek

Bavaria's State Premier Markus Soeder speaks to supporters after first exit polls were announced on public television at the Bavarian regional government building after the Bavaria state election in Munich, southern Germany, on October 14, 2018. (Photo by Christof STACHE / AFP)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.