Közélet
silhouette of man golfer with golf club at sunset

Állami támogatásból fejlesztik a Csányi-birodalomhoz tartozó alcsúti golfklubot

Pető Péter
Pető Péter

felelős szerkesztő. 2017. 05. 26. 06:57

Korábban a témában:

Százmillió forint közpénzt kap az alcsútdobozi Pannónia Golf & Country Club a Magyar Golf Szövetségtől, hogy abból szálláshelyeket létesítsen a Junior Golf Akadémia növendékei számára. Arra voltunk kíváncsiak, milyen feltételekkel jött létre a megállapodás. „A támogatással kapcsolatban a Magyar Golf Szövetség az illetékes” – közölte megkeresésünkre a klub. Pedig szerettük volna tudni, hogyan oszlanak meg a költségek a felek között, azaz a fejlesztésnek van-e önrésze, az összköltségnek mekkora részét teszi ki a százmilliós szövetségi támogatás. Továbbá érdeklődtünk arról, a szerződésnek van-e olyan pontja, amely szerint az állami támogatásból megvalósuló beruházást csak a golfakadémia növendékei használhatják.

Ezekre a kérdéseinkre a golfklubtól nem kaptunk választ, miként a Magyar Golf Szövetségtől sem. Az kiderült, hogy a válogatott játékosok térítésmentesen használhatják a létesítményt, ám az nem, hogy az üzemeltető szabadon gazdálkodhat-e az üres helyekkel, illetve milyen egyéb feltételeket támasztott a szövetség a 100 millióért cserébe. Arról sem tájékoztattak, hogyan választották ki az alcsútdobozi, Orbán Viktor Felcsútjához közeli, Csányi-birodalomhoz tartozó Pannónia golfklubot.

Ezek után az Emberi Erőforrások Minisztériumához fordultunk, amelynek válaszából az derült ki: az illetékesek tudtak arról, mire kívánja fordítani a közpénzt a golfszövetség. A tájékoztatás szerint a célok egyike az akadémiai infrastruktúra fejlesztése, ennek elérése érdekében alakítják ki a szálláshelyeket a junior golfakadémiának. A minisztérium reményei szerint a feltételek javítása már rövid távon „olyan ugrásszerű fejlődést hozhat, amellyel a sportág a következő olimpiai játékokon nagyobb eséllyel indulhat az éremszerzésért”.

Az új ClubCar flotta 5 tagja

A post shared by Pannonia Golf & Country Club (@pannoniagcchungary) on

Ez a remény a sportág nemzetközi viszonyait, üzleti alapjait és színvonalát ismerve különleges optimizmust feltételez. Mindenesetre az Emmi leszögezte azt is: a Magyar Golf Szövetség a támogatást csak a minisztériummal kötött támogatói okiratban megegyező feltételekkel adhatja tovább. Eszerint a beszerzett vagyont – amennyiben az a kedvezményezett tulajdonába, illetve vagyonkezelésébe kerül – a beszámoló benyújtására rögzített határidőtől számított 15 évig a támogatás céljának megfelelően köteles használni, és azt a rögzített határidőtől számított 15 éven belül csak a támogató előzetes írásbeli jóváhagyásával, valamint a foglalkoztatási, illetve a szolgáltatási és az egyéb kötelezettségek átvállalásával, átruházásával idegenítheti el, adhatja bérbe vagy más használatába, illetve terhelheti meg.

Ez ugyanakkor csupán annyit jelent, hogy tizenöt évig a támogatási szerződésben meghatározottak szerint ad helyet a golfozóknak a Pannónia klub, ám a megállapodás részleteiről semmit nem mond el.

Pedig nem lényegtelen, hogy milyen feltételekkel és módon jut lényegében vissza nem térítendő támogatáshoz a klubot tulajdonló Máriavölgy Zrt. Az a vállalkozás, amely Csányi Attilának, az OTP-vezér Csányi Sándor fiának az érdekeltségébe tartozik.

Azaz a leggazdagabb magyar családok egyike is profitálhat a Budapest 2024 fedőnéven szétosztogatott állami pénzekből. A 24.hu írta meg, hogy a nem kiemelt sportágak több milliárd forintot kaptak az olimpiai projekthez kapcsolódó támogatásként, és a kiutalt összeget annak ellenére nem kell visszafizetniük, hogy a pályázatot időközben visszavonták. Íme egy példa, hogyan költik el a pénzt.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Young desperate man in casual clothes abandoned lost in depression sitting on ground street concrete stairs alone suffering emotional pain, sadness, looking sick in grunge lighting
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.