xxx
Közélet

Állami támogatásból fejlesztik a Csányi-birodalomhoz tartozó alcsúti golfklubot

Százmillió forint közpénzt kap az alcsútdobozi Pannónia Golf & Country Club a Magyar Golf Szövetségtől, hogy abból szálláshelyeket létesítsen a Junior Golf Akadémia növendékei számára. Arra voltunk kíváncsiak, milyen feltételekkel jött létre a megállapodás. „A támogatással kapcsolatban a Magyar Golf Szövetség az illetékes” – közölte megkeresésünkre a klub. Pedig szerettük volna tudni, hogyan oszlanak meg a költségek a felek között, azaz a fejlesztésnek van-e önrésze, az összköltségnek mekkora részét teszi ki a százmilliós szövetségi támogatás. Továbbá érdeklődtünk arról, a szerződésnek van-e olyan pontja, amely szerint az állami támogatásból megvalósuló beruházást csak a golfakadémia növendékei használhatják.

Ezekre a kérdéseinkre a golfklubtól nem kaptunk választ, miként a Magyar Golf Szövetségtől sem. Az kiderült, hogy a válogatott játékosok térítésmentesen használhatják a létesítményt, ám az nem, hogy az üzemeltető szabadon gazdálkodhat-e az üres helyekkel, illetve milyen egyéb feltételeket támasztott a szövetség a 100 millióért cserébe. Arról sem tájékoztattak, hogyan választották ki az alcsútdobozi, Orbán Viktor Felcsútjához közeli, Csányi-birodalomhoz tartozó Pannónia golfklubot.

Ezek után az Emberi Erőforrások Minisztériumához fordultunk, amelynek válaszából az derült ki: az illetékesek tudtak arról, mire kívánja fordítani a közpénzt a golfszövetség. A tájékoztatás szerint a célok egyike az akadémiai infrastruktúra fejlesztése, ennek elérése érdekében alakítják ki a szálláshelyeket a junior golfakadémiának. A minisztérium reményei szerint a feltételek javítása már rövid távon „olyan ugrásszerű fejlődést hozhat, amellyel a sportág a következő olimpiai játékokon nagyobb eséllyel indulhat az éremszerzésért”.

Az új ClubCar flotta 5 tagja

A post shared by Pannonia Golf & Country Club (@pannoniagcchungary) on

Ez a remény a sportág nemzetközi viszonyait, üzleti alapjait és színvonalát ismerve különleges optimizmust feltételez. Mindenesetre az Emmi leszögezte azt is: a Magyar Golf Szövetség a támogatást csak a minisztériummal kötött támogatói okiratban megegyező feltételekkel adhatja tovább. Eszerint a beszerzett vagyont – amennyiben az a kedvezményezett tulajdonába, illetve vagyonkezelésébe kerül – a beszámoló benyújtására rögzített határidőtől számított 15 évig a támogatás céljának megfelelően köteles használni, és azt a rögzített határidőtől számított 15 éven belül csak a támogató előzetes írásbeli jóváhagyásával, valamint a foglalkoztatási, illetve a szolgáltatási és az egyéb kötelezettségek átvállalásával, átruházásával idegenítheti el, adhatja bérbe vagy más használatába, illetve terhelheti meg.

Ez ugyanakkor csupán annyit jelent, hogy tizenöt évig a támogatási szerződésben meghatározottak szerint ad helyet a golfozóknak a Pannónia klub, ám a megállapodás részleteiről semmit nem mond el.

Pedig nem lényegtelen, hogy milyen feltételekkel és módon jut lényegében vissza nem térítendő támogatáshoz a klubot tulajdonló Máriavölgy Zrt. Az a vállalkozás, amely Csányi Attilának, az OTP-vezér Csányi Sándor fiának az érdekeltségébe tartozik.

Azaz a leggazdagabb magyar családok egyike is profitálhat a Budapest 2024 fedőnéven szétosztogatott állami pénzekből. A 24.hu írta meg, hogy a nem kiemelt sportágak több milliárd forintot kaptak az olimpiai projekthez kapcsolódó támogatásként, és a kiutalt összeget annak ellenére nem kell visszafizetniük, hogy a pályázatot időközben visszavonták. Íme egy példa, hogyan költik el a pénzt.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

A cikkhez ide kattintva szólhatsz hozzá.
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.