Belföld

Radioaktív felhő miatt várja a kormány közbelépését az LMP

Ha kiderül, hogy a Roszatom visszatartotta a szennyezéssel kapcsolatos információkat, mondják fel a paksi bővítésre vonatkozó megállapodásokat – követeli az ellenzéki párt.

A kormány azonnal derítse ki a paksi beruházás kivitelezőjénél, hogy milyen radioaktív felhő kering Európa felett – sürgeti kedd esti közleményében az LMP.

A párt felidézi: bár a Roszatom mindent tagad, vélhetően az ő telephelyükről került a levegőbe az a radioaktív szennyeződés, amire az osztrák hatóságok hívták fel először a figyelmet. Ezért felszólítják a kormányt, hogy „használja ki remek kapcsolatait és kérjen azonnali tájékoztatását az orosz féltől a szennyezést eredetéről, és arról tájékoztassa részletesen a magyar lakosságot is”.

Azt már az orosz meteorológiai szolgálat is elismerte, hogy néhány hete a megengedett határértéket ezerszeresen meghaladó radioaktív felhőt regisztráltak az Urál felett. Az LMP szerint az, hogy a környéken használt fűtőelemeket tároló létesítménnyel rendelkező Roszatom semmit ne tudna a szennyezésről, nehezen hihető.

Az ellenzéki párt azt várja a kormánytól, hogy „ne falazzon” az oroszoknak, „ne vegyen részt az eset eltussolásában”, és ha bebizonyosodik, hogy a Roszatom bármilyen, a szennyezéssel kapcsolatos információt visszatartott, azonnal mondja fel a paksi bővítésre vonatkozó megállapodásokat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik