Közélet
Moszkva, 2016. április 18. 
Látogatók a Roszatom orosz állami atomenergetikai konszern standján a 16. Neftegas (Nyeftyegaz) olaj- és gázipari berendezések nemzetközi kiállításán és vásárán Moszkvában 2016. április 18-án. (MTI/EPA/Szergej Ilnyickij)

Az orosz meteorológiai szolgálat is megerősítette a radioaktív szennyezést

24.hu
24.hu

2017. 11. 21. 15:05

Az orosz meteorológiai szolgálat kedden megerősítette, hogy a ruténium 106-os radioaktív izotópja megengedett értékének ezerszeresét mérték a légkörben szeptember végén az Urál déli része fölött; a Roszatom orosz állami atomhatóság nem tud róla, hogy baleset történt volna az ország valamelyik atomlétesítményében.
Korábban a témában:

Az orosz állami meteorológiai szolgálatot (Roszgidromet) vezető Makszim Jakovenko arról biztosította a közvéleményt, hogy a mért értékek nem jelentenek veszélyt a lakosságra. Leszögezte: az intézetnek nem feladata, hogy kiderítse a szennyezés forrását.

Ez volt az első alkalom, hogy Oroszország megerősítette a francia nukleáris biztonsági intézet (IRSN) jelentését, amely november 9-én arról számolt be, hogy az egészségre és a környezetre káros hatásokkal nem bíró radioaktív felhő vonul végig Európa fölött. Az IRSN szerint a sugárzó anyag Oroszországban vagy Kazahsztánban kerülhetett a levegőbe szeptember utolsó hetében. Mindkét ország tagadta, hogy atombaleset történt volna a területén.

A Roszgidromet közleményében azt írta: nagyon erősen szennyezett mintákat kapott két mérőállomástól, az Ural déli részéről szeptember 25. és október 1. között. Az argajasi mérőállomáson az előző havi érték 986-szorosát mérték, míg Novogornijban 440-szeresét. Az időjárás-kutató intézet nem zárta ki, hogy a sugárzás elérte Európát.

A mérőállomások közelében található a Roszatom Majak nevű nukleáris létesítménye, ahol atomerőművekben elhasznált, kiégett fűtőelemeket dolgoznak fel, illetve ipari és kutatási célra használatos radioaktív anyagokat gyártanak. Majakban állítják elő az Oroszországból exportált radioaktív izotópok felét. A nukleáris fűtőanyag termelésével és újrafeldolgozásával foglalkozó, egykor titkos majaki létesítményben történt a világ legsúlyosabb atomkatasztrófája 1957-ben.

A létesítmény vezetői azonbab közleményükben tagadták, hogy Majakból szivárgott volna ki a ruténium-106.

Budapest, 2017. február 1.
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (j) fogadja Alekszej Lihacsovot, a Roszatom vezérigazgatóját Budapesten 2017. február 1-jén.
MTI Fotó: Illyés Tibor
Tagadja a Roszatom, hogy tőlük jönne a nukleáris felhő
Pedig az orosz Greenpeace szerint minden jel erre mutat.

Azt írták, hogy 2017 folyamán semmilyen formában sem dolgoztak a radioaktív izotóppal. A Roszatom sem tud róla, hogy nukleáris baleset történt volna Oroszországban az elmúlt időszakban. Kazahsztán ugyancsak tagadta, hogy létesítményeiből került volna a légkörbe a sugárzó anyag.

Kamuzott a Roszatom?

A Paks 2 építésével is megbízott orosz cég, a Roszatom még októberben közleményt adott ki arról, hogy Oroszország felett szinte sehol nem mutatták ki a szennyeződést, pláne nem a Dél-Urálban, ami a nyugati-európai jelentések szerint a legvalószínűbb forrás, és ahol mellesleg a cégnek is van telephelye. A közleményről most kiderült, hogy valótlanságot állított.

A Roszatom ugyanis a Roszhidromet nevű kormányzati intézet méréseire hivatkozott. A Greenpeace helyi szervezete megkereste az intézetet, akik egy kis késéssel ugyan, de közölték, hogy az adataik nyilvánosak, bárki megnézheti őket. A 444 ezt meg is tette, és mint írják, a Roszhidromet valójában több oroszországi mérőállomáson is kimutatta a 106-os ruténiumot a légkörben, először pedig éppen a Dél-Urálban. A Roszatom ugyanezekre az adatokra hivatkozva azt állította, nem érintett terület.

A Greenpeace egy oroszországi aktivistája elmondta, nem bizonyítható közvetlenül, hogy innen származik a szivárgás, de a környéken ez az egyetlen ismert telep, ahonnan származhat. A Greenpeace az orosz ügyészséghez fordult, hogy indítsanak vizsgálatot az ügyben.

Az osztrák környezetvédelmi minisztérium kedden jelezte: a történtek miatt folyamatos kapcsolatban áll a Nemzetköz Atomenergia-ügynökséggel (IAEA), és további információkat vár a bécsi székhelyű szervezettől. Október elején, majd az elmúlt két hétben újra kimutatták a ruténium-106-ot Ausztria fölött, bár csak elenyésző és folyamatosan csökkenő mennyiségben.

Kiemelt kép: (MTI/EPA/Szergej Ilnyickij)

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

A video grab from footage broadcast by the UK Parliament's Parliamentary Recording Unit (PRU) shows Britain's Prime Minister Theresa May as she speaks in the House of Commons in London on January 15, 2019, before MPs vote on the government's Brexit deal. - Parliament is to finally vote today on whether to support or vote against the agreement struck between Prime Minister Theresa May's government and the European Union. (Photo by HO / PRU / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT " AFP PHOTO / PRU " - NO USE FOR ENTERTAINMENT, SATIRICAL, MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.