Belföld

Meg akarta erőszakolni, majd megölte a 81 éves kántorjánosi nőt – 14 évet kapott

Jogerős ítélet született hétfőn a 15 évvel ezelőtti  kántorjánosi gyilkosság ügyében. Debreceni Ítélőtábla Dr. Balla Lajos vezette tanácsa helybenhagyta az elsőfokú bíróság döntését, és tizennégy év fegyházbüntetésre ítélte a 81 éves asszony támadóját aljas indokból, különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntette miatt.

A vádlott 2002. októberében Kántorjánosiban, egy italboltban szórakozott. Későn este részegen távozott onnan, és útközben eszébe jutott, hogy az egyik házban egy idős hölgy lakik egyedül. Átugrott a kerítésén, a nyitott ajtón bement a szobába. Az áldozat már az ágyában feküdt hálóruhában.

A támadó odament hozzá, nem szólt semmit, majd több alkalommal arcon, állon ütötte az idős asszonyt. Ezután  levette róla a paplant, befogta a száját, és megpróbálta megerőszakolni. A nő jajgatni, kiabálni kezdett. A férfi megijedt a felelősségre vonástól, ezért eldöntötte, hogy végez vele. Rátérdelt az áldozat mellkasára – eltörve a bordáit –  a könyökével pedig a nyakára nehezedett, amíg az idős hölgy el nem hallgatott.

A bántalmazás következtében a sértett traumás sokkot kapott, keringése összeomlott a nyakat ért sérülések, a 13 borda törése és az ezek következtében fellépő intenzív fájdalomérzet miatt, és a helyszínen meghalt.

A gyilkosság még 2002-ben történt, a nyomozást 2004-ben felfüggesztették, mert nem volt gyanúsítottjuk. Ám 2015 novemberében ismét megnyitották az aktát, ugyanis a rendőrök látókörébe egy háromfős társaság, amelynek R. József is tagja volt. A férfi a kihallgatásán – néhány hónappal később – beismerte tettét.

Nem ez az egyetlen kántorjánosi gyilkosság, amelynek végére hosszú idő után került pont. A gyanú szerint egy háromfős társaság 1997-ben  megölt egy kántorjánosi férfit. A támadókat – három román állampolgárt – elfogták, de a két ország közötti jogi procedúra közben eltűntek. Évekkel később fogták csak el őket, az utolsó tettest csak 2015-ben. Egy vádlott – az elsőrendű – időközben meghalt, a másodrendű kis híján megúszta. Most mégis súlyos büntetést kapott társával együtt.

Kiemelt fotó: police.hu

Olvasói sztorik