Belföld

Iskolapélda az idősek elleni jogsértésre

Általános, hogy az öregségi korhatárt elérő tanárok közalkalmazotti jogviszonyát azonnal megszüntetik.

A Népszavának a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) ügyvédje azt mondja: egyik ügyfelét a tanóráról hívta ki az igazgató, hogy közölje: mivel hónapokkal korábban elérte az öregségi korhatárt, nem taníthat tovább, rég nem is dolgozhatna az iskolában. Ott helyben, közös megállapodással szüntették meg a közalkalmazotti jogviszonyt. Nyitrai Károly szerint ez nemcsak jogilag vet fel aggályokat, de méltatlan is egy 30-40 évet a pályán dolgozó pedagógussal szemben.

A konkrét ügyben érintett pedagógust sem az intézményvezetés, sem az iskolafenntartó nem tájékoztatta sem a nyugdíjazásáról, sem az esetleges továbbfoglalkoztatása szükségességéről. Amikor kihívták óráról és elé tették a közös megegyezésről szóló nyilatkozatot, megemlítették, ha nem írja alá azonnal, a fizetését sem kapja meg. Nyitrai Károly ügyvédi levelet küldött az állami iskolafenntartónak, de válaszra sem méltatták.

Törvénysértő gyakorlat

A PDSZ ügyvédje szerint a tankerületekben egyre elterjedtebb gyakorlat az öregségi korhatárt elért tanárok jogviszonyának azonnali megszüntetése, noha a közalkalmazotti törvény szerint azt csak felmentéssel lehetne megtenni.

Ehelyett megpróbálják rávenni őket, hogy közös megegyezéssel vagy akár lemondással távozzanak. A pedagógusok többségét nem tájékoztatják megfelelően sem nyugdíjazásuk közeledtéről, sem pedig arról, hogy milyen jogszabályok vonatkoznak rájuk. Ha a munkáltató akarja megszüntetni a jogviszonyt, azt csak felmentéssel lehet.

Nyitrai Károly szerint felmentés esetén még nyolc hónapja van a pedagógusnak, aminek első négy hónapját ledolgozhatja. Amikor idős tanárokat közös megegyezésre, a jogviszonyról történő önkéntes lemondásra kényszerítik,

a felmentési időre járó bér- és munkalehetőségtől fosztják meg őket.

Nem számít a tanárhiány

A másik szakszervezet, a PSZ elnöke szerint akár közös megegyezéssel, akár lemondással szűnik meg nyugdíjazás előtt a jogviszony, az csak a munkáltatónak jó. Galló Istvánné azt mondta, az idős tanároknak joguk, hogy továbbfoglalkoztatásukat kérvényezzék, de ehhez az igazgató támogatása és az oktatási kormányzat jóváhagyása kell.

Sokszor csak külsős óraadóként, heti tíz órában alkalmazzák tovább a nyugdíjas pedagógusokat, miközben egyre súlyosabb a tanárhiány és a pedagógusközösség is elöregedőben van.

Korábban térképen mutattuk meg, mekkora a pedagógushiány.

Mutatunk egy megrendítő térképet a magyar oktatás helyzetéről
Rétvári államtitkár szerint nincs országos pedagógushiány. Mi azért találtunk több mint 180 olyan települést, ahol tanárt keresnek.

A PSZ adatai szerint csak a tavalyi tanévben mintegy ötezer tanárnak szűnt meg a jogviszonya, közülük legalább 1400-an vonultak nyugdíjba, de a következő nyolc évben mintegy 40 ezer tanár éri el az öregségi korhatárt. Ennyi pályakezdő nem lesz, és a kormány szerint ugyan nem gond a pedagógushiány, az Európai Bizottság friss oktatási jelentése ezt komoly problémának nevezi. Brüsszel szerint a pálya azért sem túl vonzó a fiataloknak, mert a bérek még mindig 30 százalékkal alacsonyabbak más felsőfokú végzettséggel rendelkezőkénél.

Akkora a tanárhiány, hogy bármilyen szakos tanárokat keresnek
Tanárokat keresnek a legtöbb álláshirdetésben.

Rétvári államtitkár szerint a tanárhiányt az igazgatóknak kell megoldaniuk, a probléma nem új, pedagógushiány az elmúlt években is előfordult.

Retvari-Bence(960x640).jpg (Array)
Rétvári nem tudja, de óriási gond a tanárhiány
A legnagyobb kár a gyerekeket éri.

 

(Kiemelt fotó:Thinkstock)

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.