Belföld

Rétvári nem tudja, de óriási gond a tanárhiány

Retvari-Bence(960x640).jpg (Array)
Retvari-Bence(960x640).jpg (Array)
A legnagyobb kár a gyerekeket éri.

Rétvári államtitkár szerint a tanárhiányt az igazgatóknak kell megoldaniuk. Korábban térképen mutattuk, mekkora a pedagógushiány. Az országban a kormány által létrehozott Közszolgálati Állásportálon több mint 180 olyan települést találtunk, ahol keresnek tanárt, tanítót. Rétvári Bence szerint a probléma nem új, pedagógushiány az elmúlt években is előfordult,

felmondott egy-egy tanár,

az iskoláknak mégis sikerült megoldani pótlásukat, az elmúlt években pedig népszerű lett a pedagógusképzés, így „lesz utánpótlás”.

Óriási gond a tanárhiány

Van olyan város, ahol nem egy-egy, hanem 10-20-30 pedagógus hiányzik a rendszerből. Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke a Hír TV reggeli műsorában cáfolta azt is, hogy vonzóbb lett a pedagóguspálya. Szerinte nemcsak a diákok túlterheltek, fáradtak, hanem a tanárok is.

A szakemberhiány miatt ugyanis a megemelt óraszámot további helyettesítések növelik.

Alapvetően a pedagógusoknak az óraszáma megemelkedett, és még most erre jön az rá, hogy neki még helyettesíteni is kell, mert hiányoznak a pedagógusok. Na most azt azért hadd mondjam el, mert ez a legfontosabb, egy felnőtt nagyon sokat kibír, mert ki kell bírjon, de a gyerek, és itt nemcsak azt a gyereket éri kár, akinek nincs szaktanára, akinek nincs tanító nénije, nyelvtanára, logopédusa, és így tovább – effektíve őt kimutathatóan kár éri –, de azt a gyereket is, akinek van tanára, csak az a tanár annyira túlterhelt a heti 28-30 óra tanítás miatt, hogy az ő tanítását sem tudja olyan minőségben végezni, ahogy kellene.

Kevés tanár, sok túlóra

A Pedagógusok Szakszervezetének elnökét igazolta, hogy a Magyar Nemzet idézte a Klebelsberg Központ szakmai elnökhelyettesét, aki egy szakmai konferencián azt mondta, nem lenne igaz, ha azt mondaná, hogy nincs pedagógushiány. Hajnal Gabriella elismerte azt is, hogy nagyon sok tanár túlórázik. Az iskolák, fenntartóik nem is minden hiányzó helyet hirdetnek meg, a helyettesítésre felhasználható keretekkel pótolják a hiányzó tanerőt.

A tanárok iskolai munkaideje heti 32 óra, amiből legfeljebb 26 órát kell közvetlenül tanításra fordítaniuk. Az eseti helyettesítés nem haladhatja meg a heti 6 órát, egy tanévben csak 30 nap lehet kötelezni egy pedagógust arra, hogy hiányzó kollégáját helyettesítse. Ezért nem jár túlóradíj csak akkor, ha a 32 órát meghaladja heti óraszámuk.

Van megoldás a pedagógushiányra

Később a Klebelsberg Központ jelezte, hogy a tankerületek jelentősen emelték a különböző pótlékok összegét, hogy anyagilag is elismerhessék a többletmunkát vállalókat. Sajnálattal vették tudomásul, hogy a betöltetlen álláshelyekről szintén rengeteg félrevezető, hangulatkeltő cikk jelent meg, noha a központ többször jelezte, hogy a tankerületekhez tartozó iskolákban rendben megkezdődött a tanév.

Azokban az intézményekben, amelyekben nem találták még meg a megfelelő pedagógust a meghirdetett álláshelyre, ott áttanítással, a vonatkozó szabályozás alapján fizetett túlórával, nyugdíjas pedagógus visszafoglalkoztatásával biztosítják a tanórák megtartását.

Minden tankerületi központ az iskolákkal együtt azon dolgozik, hogy a gyermekek megkapják a szükséges ellátást. A központ visszautasítja a megalapozatlan állításokat, a pedagógusokat heccelő megnyilatkozásokat, csúsztatásokat, amelyek veszélyeztetik a feladatellátás biztonságát, ezáltal pedig a gyermekek, diákok mindenekfelett álló érdekét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik