Belföld

Megszólalt Polt a Puncs.hu pénzeiről

Farkas György
Farkas György

újságíró. 2017. 11. 14. 14:27

Közben emberei közölték, hogy nem kerítés gazdag, menő férfiak összeboronálása lányokkal.
Korábban a témában:

Szabó Tímea kérdezett, a legfőbb ügyész válaszolt. A Párbeszéd társelnöke arra volt kíváncsi, az ügyészség vizsgálta-e a Puncs.hu portált üzemeltető cég szabálytalan támogatását. Az ellenzéki politikus felidézte, hogy az EU a Jeremie-programot 2009-ben indította el nálunk, és az utóbbi időben kiderült, gondok voltak a 130 milliárd forint elosztásával.

Brüsszel több milliárd forintos büntetést is kiszabott. Az uniós ellenőrök kifogásolták, hogy Hernádi Zsolt Mol-vezér alapkezelője egy szexpartner-kereső vállalkozást is támogatott EU- forrásokból, a Puncs.hu pedig nagy társadalmi felháborodást is kiváltott a prostitúcióra buzdító köztéri plakátjaival.

Mivel az NGM korábban közölte, hogy a jogszerűtlen támogatások miatt büntetőeljárások indultak, ezért Szabó Tímea rákérdezett, hogy

hány büntetőeljárás indult a Jeremie-program szabálytalanságai miatt? Történtek-e vádemelések? Indult-e nyomozás Gran Kockázati-tőkealap által nyújtott támogatásokkal kapcsolatban? Ha nem, akkor mi ennek az oka? Vizsgálta-e az ügyészség a Dating Central Europe számára nyújtott támogatást? Különös tekintettel arra, hogy ez a vállalkozás jelenleg prostitúcióra buzdító köztéri plakátkampányt folytat a számára nyújtott támogatás felhasználásával.

Polt Péter jelezte, a NAV Közép-magyarországi Bűnügyi Igazgatósága különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás miatt nyomoz a Jeremie-programból származó támogatás ügyében. A feljelentést a Magyar Fejlesztési Bank tette.

A történeti tényállás lényege szerint, részben a Jeremie-programból származó támogatást – a feljelentő bank jogelődjével, a Magyar Vállalkozásfinanszírozási Zrt.-vel 2009 . december 31-én megkötött közvetítői szerződés alapján – a MORANDO Kockázati Tőkealapkezelő Zrt. más cégek bevonásával juttatta a két kedvezményezett gazdasági társaság részére.

A gyanú szerint a befektetések egy részét a kedvezményezett cégek nem a szerződésben foglaltak alapján használták fel, megszegve az előírást, hogy nem támogatható olyan, egymásra épülő tevékenység, amelyet a kedvezményezett egy beruházási projektben is megvalósíthatna.

A nyomozás tart, határidejét a Legfőbb Ügyészség január 26-áig meghosszabbította. Ifj. Tényi István feljelentését, költségvetési csalás bűntette miatt ugyanakkor elutasították, mert a feljelentő által hivatkozott cikk és így a feljelentés sem tartalmazott konkrét adatokat.

A valamennyi főügyészségre kiterjedő iratvizsgálat ellenére a kérdésben szereplő további
büntetőügyeket nem lehetett azonosítani, így megállapítható, hogy a Gran Kockázati
Tőkealap által nyújtott támogatások, továbbá a Dating Central Europe részére juttatott
forrásokkal összefüggésben az ügyészség nyomozást nem rendelt el, folyamatban lévő büntetőeljárásokról Polt Péter nem tud.

„Itt messze nem arról van szó, hogy szeretnél-e menő pasikkal randizni”
Nem kell eltűrni mindent, amit az utcán látunk – mondta az Együtt politikusa, aki vitára hívta a Puncs nevű sugar daddy-kereső portál ügyvezetőjét. Weiler Péter nem akar részt venni a vitában.

A legfőbb ügyész válaszában nem tért ki Szabó Tímea pártjának feljelentéséről. Azt a Párbeszéd elnökségi tagja, Hegyesi Beáta tette kerítés és prostitúció elősegítésének gyanúja miatt, de az ügyészség a feljelentést elutasította. A honlap tartalmából, szövegkörnyezetéből, szolgáltatási struktúrájából ugyanis nem következik sem a kerítés bűntette, sem a rábírással elkövetett prostitúció elősegítésének bűntette.

Long haired, appealing model with dense, curled, well cared hair. Portrait of gorgeous young woman with elegant make up and perfect hairstyle. Straight look at camera.

A szolgáltatás lényege a párkapcsolatok létrehozásának elősegítése, nem konkrét szexuális szolgáltatás közvetítése. Önmagában az a tény, hogy egy társkereső oldalon a társkeresés (és nem a szexuális cselekmény szolgáltatásának) egyik szempontja a másik fél státusa és anyagi helyzete, még nem prostitúció.

Couple sitting in restaurant, man kissing hand
Magyar művészek tiltakoznak a sugardaddys társkereső ellen
Miként lehetséges, hogy prostitúció támogatójaként működő oldal finanszírozása közpénzek felhasználásával történik?
vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

BEVERLY HILLS, CA - OCTOBER 09: Contributing editor at Vanity Fair, Monica Lewinsky speaks onstage at Day 1 of the Vanity Fair New Establishment Summit 2018 at The Wallis Annenberg Center for the Performing Arts on October 9, 2018 in Beverly Hills, California.   Matt Winkelmeyer/Getty Images/AFP
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.