Belföld

Tudta, nincs is szexuális zaklatás?

Farkas György
Farkas György

újságíró. 2017. 11. 09. 14:42

Ilyen kifejezést a Büntető Törvénykönyv nem ismer.

Az InfoRádiónak Zamecsnik Péter ügyvéd azt mondta, a helyes terminológia a szexuális kényszerítés. Ezt követi el, aki mást szexuális cselekményre, annak eltűrésére kényszerít, aminek különböző büntetési tételei vannak. Ezekben a tényállásokban közösülésről nincs szó, azt már szexuális erőszaknak hívja a magyar jog.

A kényszerítés nehezen bizonyítható, általában arról az elkövető és a sértett is hallgat. Ha vannak egészségügyi jelei, és rögtön orvosi látlelet készül, az elszenvedő elmondja, mi történt, lehetséges a bizonyítás. Az is megkönnyítheti az eljárást, ha van tanú, a sértett panaszkodik – kollégának, családtagnak – az esetről.

Főszabály alapján 5 évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető a bűncselekmény.

2-8 évig terjedhet a szabadságvesztés, ha a sértett még nem töltötte be 18. életévét, és ha hozzátartozó, nevelő, felügyelő, gondozó, gyógykezelő követi el a tettet.

Ide tartozik még, ha hatalmi pozíció kihasználásával történik meg az eset.

Tizennegyedik életévét be nem töltött sértett esetén 5-10 évig terjed a szabadságvesztés. Az elévülés a büntetési keret felső határa, tehát minimum öt év.

Selmeczi Gabriella szigorúbban büntetné a szexuális erőszakot
15 évet is kaphatna, aki 12 év alatti sérelmére követ el szexuális cselekményt.
Tizenhárom évet kaptak a szigetszentmiklósi horrorszülők
Jogerős az ítélet, a bíróság bizonyítottnak látja a gyerekek elleni szexuális erőszakot és veszélyeztetést.
vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

This general view taken on August 15, 2018, shows abandoned vehicles on the Morandi motorway bridge after a section collapsed in the north-western Italian city of Genoa. 
At least 30 people were killed on August 14, when the giant motorway bridge collapsed in Genoa in northwestern Italy. The collapse, which saw a vast stretch of the A10 freeway tumble on to railway lines in the northern port city, was the deadliest bridge failure in Italy for years, and the country's deputy transport minister warned the death toll could climb further. / AFP PHOTO / Piero CRUCIATTI / AFP / Piero CRUCIATTI
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.