Belföld

Selmeczi Gabriella szigorúbban büntetné a szexuális erőszakot

Farkas György
Farkas György

újságíró. 2017. 11. 07. 13:53

15 évet is kaphatna, aki 12 év alatti sérelmére követ el szexuális cselekményt.

Selmeczi Gabriella a 12. életévüket be nem töltött gyermekek sérelmére elkövetett szexuális erőszakkal szembeni fokozottabb büntetőjogi védelemről nyújtott be törvényjavaslatot, amely átírná a Büntető törvénykönyv szabályait is január elsejétől.

Javaslata szerint a 12 év alatti sérelmére elkövetett szexuális cselekmény – ha az elkövető a sértett hozzátartozója vagy a sértett a nevelése, felügyelete, gondozása, gyógykezelése, vagy egyéb módon a hatalma vagy befolyása alatt áll – súlyosabban lenne büntetendő, függetlenül attól, hogy a cselekményt kényszerítéssel vagy a sértett beleegyezésével követték-e el.

Öt évtől tizenöt évig terjedő szabadságvesztés fenyegetné azt, aki 12 év alatti sérelmére követ el szexuális cselekményt.

A gyermekek sérelmére elkövetett szexuális bűncselekmények morális és erkölcsi értelemben is a legsúlyosabbak – írta a képviselőnő, aki szerint azonban ezek közül is kiemelkedően kell büntetni,

amikor a tettes olyan személy, akinek épphogy gondoskodnia kellene a gyermekről. Az ilyen elkövetőkkel szemben, akik visszaélnek egy gyermek bizalmával, kizárólag a legszigorúbb fellépésnek lehet helye.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Fotó: Marjai János/24.hu
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.