Mintegy 1,8 millió tonna, fejenként mintegy 68 kilogramm élelmiszerhulladék keletkezik évente Magyarországon, ami 400-450 ezer rászoruló étkeztetésére lenne elegendő – közölte a Földművelésügyi Minisztérium (FM).
A minisztérium az MTI megkeresésére beszélt arról, hogy globális szinten az előállított élelmiszerek majdnem harmada, mintegy 1,3 milliárd tonna veszendőbe megy. Az élelmiszerveszteség évente nagyjából 990 milliárd dollárjába kerül a világgazdaságnak. E mennyiség megtermelésére fordítják világszinten a mezőgazdaságban felhasznált összes víz negyedét, és ez a termelés az üvegházgázok 8 százalékáért felelős.
Az élelmiszerpazarlás és -veszteség csökkentéséért az FM a Magyar Élelmiszerbank Egyesülettel 2014-ben fórumot kezdeményezett, ami a szabályozási környezet felmérését és a tapasztalat-, illetve tudáscserét szolgálja. A kezdeményezéshez csatlakozott szervezetek tavaly összesen 5000 tonna élelmiszert mentettek meg a kidobástól.
A szaktárca szerint az élelmiszer-adományozás jogszerű és létező gyakorlat Magyarországon. Az elosztási folyamatban szerepük van a jótékonysági szervezeteknek, valamint az adományozásra ösztönző intézkedéseknek.
A Magyar Élelmiszerbank Egyesület közölte: az egyesület által megmentett felesleg mennyisége az idei 1-9 hónapban 6200 tonna volt, értéke mintegy 3,4 milliárd forint. Az áruházakból ugyanebben az időszakban 5600 tonna, 2,7 milliárd forint értékű élelmiszer származott. Az egyesület 4 áruházlánccal – az Aldival, az Auchannal, a Metróval és a Tescóval – működik együtt az áruházi élelmiszermentésben.
Az Élelmiszerbank gyártóktól, kereskedőktől, valamint termelőktől ment meg élelmiszert, amit partnerszervezeteken keresztül osztanak ki évente több mint 300 ezer rászorulónak – közölte a karitatív szervezet.
(MTI; Kiemelt kép: MTI/EPA/Vincent Jannink)