Belföld

Közmunkára ítéltek egy férfit Holokauszt-tagadásért

Holokauszt-tagadással vádol az ügyészség egy férfit. Az ügyben – megismételt eljárásban – októberben megszületett az elsőfokú döntés: a vádlottat  nemzetiszocialista rendszer bűnei nyilvános tagadásának bűntettében találták bűnösnek és 300 óra közérdekű munkára ítélték.

 

A Budapesti XIV. és XVI. Kerületi Ügyészség 2013 júniusában benyújtott vádirata szerint a vádlott férfi 2012. június 17-én a XIV. kerület, 56-osok terén a „Horthy Miklós kormányzó becsületéért” címmel meghirdetett nyilvános demonstráción nyitóbeszédet mondott. A vádlott a beszéde során az összefüggő szövegkörnyezetből kiragadva, különböző idézeteket olvasott fel egy ismert műből, mely kiragadott idézetekkel azt próbálta igazolni, hogy nem volt holokauszt. Ezt követően a kb. 50-70 fős hallgatóság előtt emelt hangon többször ki is jelentette, hogy nem volt holokauszt.

– áll a vádiratban.

Az ítélet nem jogerős. Az ügyész súlyosbításért fellebbezett, míg a vádlott és védője felmentésért, illetve másodlagosan enyhítésért  – tájékoztatott a Fővárosi Főügyészség hétfőn.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik