Ötcsillagos menekültszálló a temesvári dzsungelben – videoriport

Korábban a témában:

Január óta több mint ezeregyszázan próbáltak átjutni a magyar-román zöldhatáron. A szerb határon felépített kerítést a nyár vége óta egyre több menedékkérő kerüli meg Románia felé. A temesvári dzsungelben, a román-magyar zöldhatárt átlépni tervező menekültek utolsó állomásán jártunk.

A körülbelül 200 ember elszállásolására alkalmas temesvári táborban nem forgathattunk, ám az egy utcával mellette kialakult dzsungelben nem volt szükségünk engedélyekre. A dzsungel persze amolyan ragadványnév, valójában egy két futballpályányi gazos-bokros területről van szó, egy bevásárlóközpont és egy elhagyott gyárépület között, ahol 20-30 menedékkérő tölti rendszeresen az éjszakát, egyszer használatos sátrakban vagy egy szál pokrócban, a csillagok alatt.

A helyi rendőrök naponta többször zavarják el őket, kevés sikerrel. Irakiakkal, afgánokkal és kurdokkal találkoztunk, akik megfelelő alkalomra, információkra, embercsempészekre, otthonról küldött pénzre várnak. Legtöbbjük menedékkérelmet nyújtott be Romániában, rendelkezik valamilyen gyűrött, olvashatatlan fecnivel, ami az ország egyik menekülttáborában való tartózkodásra jogosítja fel őket. Ők azonban a tábor helyett inkább a stratégiai pontot, a magyar határtól 100 kilométerre fekvő temesvári dzsungelt választják, még akkor is, ha a szabad ég alatt kell aludniuk.

Kiemelet kép: 24.hu/Bielik István

Kiemelt videók
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.