Belföld

Harrach Péter segítené a nőket, hogy főfoglalkozású anyák legyenek

Harrach-Peter(960x640).jpg (Array)
Harrach-Peter(960x640).jpg (Array)

Komolyan vette a KDNP, hogy végső soron egy kormánypárt a Fidesz mellett, még ha a szavazótáborukat nem is mérik évek óta. Úgyhogy a frakció rendelt egy kutatást, a 35-44 éves korosztály attitűdjeiről, és azt a következtetést vonták le belőle, hogy jóval több gyerek is születhetne Magyarországon, mint amennyi születik. Ezért újra akcióba lendült a korábban a vasárnapi boltzár kitalálásával jeleskedő párt.

Harrach Péter frakcióvezető sajtótájékoztatón beszélt a lehetséges lépésekről, amelyek növelhetnék a magyarok gyermekvállalási kedvét.Elmondta, hogy azért a 35-44 éveseket vizsgálták, mert „ők egy népes korosztályt jelentenek, ám egyelőre még nem vállaltak megközelítőleg sem annyi gyermeket, mint annak idején szüleik generációja. Most viszont szülőképes koruk végéhez közelednek, ezért a politikai döntéshozók számára is fontos, hogy többet tudjanak az ő gondolkodásukról, és ha lehetséges, teremtsenek olyan feltételeket, melyek elősegítik a tervezett gyermekek megszületését.”

Harrach három nagy csoportról beszélt, amelyeket a kutatás alapján alakítottak ki:

  • az első csoport nem szeretne gyermeket vállalni – ez az ő döntésük, amit tiszteletben kell tartani, mondta a frakcióvezető,
  • a második csoportba tartoznak azok, akik igyekeznek megoldani a munka és család összeegyeztetését,
  • a harmadik csoportba tartozó fiatal pároknak a főállású anyaság feltételinek szélesítését, illetve a hivatásos szülői státuszt nevezte meg Harrach Péter.

A KDNP-s országgyűlési képviselő elmondta, hogy az államnak olyan feltételeket kell teremtenie, hogy a második két csoportot a gyermekvállalás miatt minél kisebb hátrány érje. Beszélt arról, hogy atipikus foglalkoztatási formák, illetve családbarát munkahelyek jelenthetnek megoldást.

Gaal Gergely (KDNP), országgyűlési képviselő felsorolt néhány további gyermekvállalást segítő intézkedést, amelyekre a 2018-as választás után tudnának hangsúlyt fektetni. Említette az óvoda- és bölcsődefejlesztést, a családi otthonteremtési kedvezmény (CSOK) feltételeinek további könnyítését, valamint a közösségek erősítését is.

Azt is mondta, hogykulcskérdés a közösségek erősítése, mert a válaszadók harmada nem él stabil párkapcsolatban, miközben ezt a gyermekvállalás feltételeként jelölték meg. „ A párra találás pedig nyilvánvalóan egyszerűbb, ha lehetőségük van hozzájuk hasonló értékrendű és érdeklődési fiatalokkal ismerkedni” – mondta Gaal. Arra nem tért ki, hogy ezt a gyakorlatban miként képzeli el a KDNP. A Nemzeti Párválasztóval egyszer már eléggé felsült a kormány.

Harrach Péter a sajtótájékoztató végén egy kérdésre azt mondta, a Fidesz–KDNP-kormány a munkajövedelmen alapuló családtámogatási rendszer híve a szocialisták által preferálta családi pótlékon alapuló szisztéma helyett. Szerinte tények igazolják, hogy ez így van jól.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik