Belföld

Sárosdi Lilla: Aki hatalommal bír, térjen észhez

Azt mondta Sárosdi Lilla színésznő a hvg.hu-nak, hogyha nincs a Harry Weinstein-ügy, akkor ő sem áll a nyilvánosság elé húsz évvel ezelőtti zaklatásos történetével. A színésznő, aki egyébként Schilling Árpád rendező felesége szombaton számolt be arról, hogy egy „nagyrendező” az arcába himbálta a péniszét és arra kérte „puszilja meg”.

Egy magyar színésznőt is zaklatott egy színházigazgató
A probléma nem csak Amerikában rendszerszintű

Az interjúban Sárosdi továbbra sem árulja el a zaklató nevét, akiről csak annyit tudni, hogy a mai napig fiatalokat tanít. Viszont azt megtudta a színésznő, hogy nem csak őt molesztálta a rendező:

Épp most derült ki számomra, hogy volt egy hasonló története ugyanennek az embernek. Azt a lányt is azonos céllal hívta meg, és amint alkalma nyílt, fogdosni kezdte. Hála Istennek, a lány időben ki tudott szabadulni. Nem én vagyok az egyetlen eset, most már tudom.

A színésznő érzékletesen mesél arról, hogy milyen könnyű kihasználni egy hatalommal bíró embernek olyan valakinek a helyzetét, aki nemcsak ki van szolgáltatva neki, de fel is néz rá. „Elvette az eszem, hogy ide be vagyok fogadva. Úgy éreztem, engem megtisztelnek ezek az emberek azzal, hogy beengednek a saját közegükbe” – reagált a színésznő azokra a vádakra, hogy hülyén viselkedett, azért került ilyen helyzetbe.

Sárosdi Lillában húsz évvel később sem csillapodtak az indulatok:

Éreztem, hogy feltör bennem az indulat 20 év után is, hogy legszívesebben odamennék, és megütném.

– azt mondta, „az ilyen nem tud elmúlni, és nem is találtam a megfelelő fórumot, hogy kibeszéljem magamból”. Elege lett abból, hogy mindenki csak annyit mondott korábban a történetére, hogy „a színház ilyen”, ezért fordult a nyilvánossághoz, ugyanis szerinte nem szabad hagyni, hogy ezt elfogadják:

Én nem azt akarom, hogy meghurcolják ezt az embert, hanem hogy beszéljünk végre őszintén, és húzzuk meg a határokat. Legyen a fiataloknak hely, ahova mehetnek, ahol szót emelhetnek, ha ilyen velük megtörténne.

A fogadtatásról elmondta, hogy kezdetben nagyon szeretetteljes volt, „de hamar keményre váltott”. Szerinte épp az empátiát nélkülöző, gyűlölködő kommentek miatt nem mernek a nők a hasonló történeteikkel előállni.

A színésznő szerint azzal nincs baj, ha egy színész(nő) lefekszik egy rendezővel, a probléma ott kezdődik, ha valaki visszaél a hatalmi helyzetével. Történetének elmesélésével is ez a fő célja:

Én azt szeretném a legjobban, ha a fiatalok kapnának egy biztosítékot a felnőttektől, de leginkább a tanáraiktól, hogy a kihasználás tilos. Nem akarom, hogy ettől elhidegüljön a viszony a rendezők és színészek között. Azt akarom, hogy mindenki, aki hatalommal bír, észhez térjen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik