Belföld

Tényleges életfogytiglant kapott a pécsi gyilkos

Huszár Krisztina
Huszár Krisztina

újságíró. 2017. 10. 05. 15:22

Ítéletet hirdetett a Pécsi Törvényszék csütörtökön egy hétfős banda ügyében, akik loptak, raboltak, egyikük ráadásul ölt is. Ez utóbbi vádlottat – az elsőrendűt –

  • aljas indokból elkövetett emberölés bűntettében
  • kétrendbeli életveszélyt okozó testi sértés bűntettének kísérletében
  • hatrendbeli rablás bűntettében
  • lőfegyverrel visszaélés bűntettében
  • súlyos testi sértés bűntettének kísérletében
  • ötrendbeli lopás bűntettében
  • négyrendbeli lopás vétségében
  • rablás előkészületének vétségében
  • és személyi szabadság megsértésének bűntettében

találták bűnösnek, mint többszörös erőszakos visszaesőt. A férfi a döntés szerint örökre rács mögött marad, vagyis nem bocsátható feltételesen szabadlábra.

Rendőrségi szembesítés előtt gyilkolt a pécsi bandatag
A brutális fegyveres társaság lopott rabolt, támadt. Az elsőrendű vádlott ráadásul aljas indokból megölt egy embert.

A másodrendű vádlottat bűnsegédként elkövetett rablás bűntette, társtettesként elkövetett lőfegyverrel visszaélés bűntette, folytatólagosan elkövetett önbíráskodás bűntettének kísérlete és társtettesként elkövetett rablás előkészületének vétsége miatt – ugyancsak mint többszörös visszaesőt – 13 év fegyházzal sújtották. Őt a döntés szerint szintén nem engedhetik ki hamarabb. A harmadik cinkosukat társtettesként elkövetett rablás bűntette, bűnsegédként elkövetett életveszélyt okozó testi sértés bűntettének kísérlete, négyrendbeli társtettesként elkövetett lopás bűntette és  négyrendbeli társtettesként elkövetett lopás vétsége miatt nyolc év fegyházra ítélték, míg a negyedrendűt önbíráskodás bűntettének kísérlete miatt két év börtönre. Az ötödrendű vádlott bűnsegédként elkövetett önbíráskodás bűntettének kísérlete miatt egy év börtönt kapott, a hatodrendű pedig bűnsegédként elkövetett lopás bűntette miatt megúszta 180 ezer forintos pénzbüntetéssel. Sorban az utolsó vádlott viszont letöltendőt kapott: két évet börtönben.

A negyedrendű vádlott büntetésének végrehajtását három év próbaidőre felfüggesztették, a másod-, harmad-, ötöd-, és hetedrendű vádlottakat pedig eltiltották a közügyek gyakorlásától. Az első-, a harmad-, és a hetedrendű vádlottal szemben vagyonelkobzást is elrendeltek. A harmadrendű vádlott esetében egy korábbi 9 hónap tartamú szabadságvesztés büntetés végrehajtását is elrendelték.

A bíróság mindezeken túl rendelkezett az eljárás alatt felmerült csaknem 18 millió forint bűnügyi költség viseléséről is.

Az ügyész három nap gondolkodási időt kért a fellebbezést illetően,  az első-, a másod-, a harmad-, a negyed-, és az ötödrendű vádlottak és védőik viszont már döntöttek: mindenképpen harcolni akarnak másodfokon felmentésért, enyhítésért. A hatod-, és a hetedrendű vádlott tudomásul vette a döntést.

Az ítélet szerint a hétfős társaság 2013-ban döntötte el, hogy bűncselekményekből szereznek pénzt, miután anyagi gondokkal küzdöttek, tartozást halmoztak fel. A következő időszakban több betöréses lopást követtek el. Abban az évben összesen kilenc lakást és irodát pakoltak ki Pécsen, ezalatt körülbelül 2 és félmillió forint körüli összegben zsákmányoltak értékeket. De ennél többet akartak.

Tolvajokból rablók lettek. Trafikokat vettek célba, a kiszemelt helyszíneket felderítették, megtervezték részletesen a támadásokat, beszerezték az ehhez szükségesnek gondolt eszközöket – gázfegyvereket, maszkokat, viperákat, bozótvágó kést, éles fegyvert, valamint ragasztószalagot, gumikesztyűt, de még búvárszemüveget is. 2013 decembere és 2014 januárja között összesen négy trafikot raboltak ki.

A támadásokat minden esetben az elsőrendű vádlottra bízták, aki az imént említett símaszkban, búvárszemüvegben, gumikesztyűben, kezében riasztópisztollyal fenyegette az eladókat, majd távozott a pénzzel. Kétszer rá is lőtt az alkalmazottakra. A rablásokból összesen 730 ezer forintot szedtek össze. A többiek figyeléssel és szállítással segítették az „akciókat” .

A banda emellett további erőszakos jellegű bűncselekményeket is elkövetett, mert megállapodtak, hogy nem állnak le. Egy Komló környéki faluban például betörtek egy idős nő lakásába, egy vascsővel összeverték az asszonyt – tették mindezt 5 ezer forintért, ennyit zsákmányoltak ugyanis.

A vádlottak egy pécsi ékszerbolt kirablását is eltervezték, amelyhez éles lőfegyvert, hangtompítót, illetve lőszert is szereztek, mert arra számítottak, hogy az üzlet tulajdonosa ellenáll majd. Ám még azelőtt elkapták őket, hogy végrehajthatták volna a támadást.

A fenti súlyos bűncselekményeken túl kiderült, hogy az elsőrendű vádlott felelős egy ember haláláért is. A korábbi élettársa egy pécsi társasházban takarított, ahol konfliktusba keveredett az ott alvó hajléktalanokkal. Ez pont elég volt a férfinak ahhoz, hogy megverje a két embert, akik párjának gondot okoztak.

2013 áprilisában vascsővel rontott nekik, többször megütötte őket, súlyos, életveszélyes sérüléseket okozva nekik.

A bántalmazás kapcsán eljárás indult, a nyomozók ennek részeként szembesíteni akarták az egyik érintettet a támadóval, aki ekkor még nem volt az ügy gyanúsítottja. Emiatt úgy döntött, megöli a korábban megvert hajléktalant. Így is tett: A szembesítés előtt egy nappal visszatért a lépcsőházba, ahol a nála lévő bozótvágó késsel több alkalommal koponyán ütötte az áldozatot.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.