Belföld

Rendőrségi szembesítés előtt gyilkolt a pécsi bandatag

Várhatóan ítéletet hirdetnek csütörtökön egy kezdetben lopásból élő, majd brutális rablóbandává váló csoport ügyében, amely egyik tagjának aljas indokból elkövetett emberölés miatt is felelnie kell. Az ügyet a Pécsi Törvényszék tárgyalja.

A vád szerint a hétfős társaság 2013-ban döntötte el, hogy bűncselekményekből szereznek pénzt, miután anyagi gondokkal küzdöttek, tartozást halmoztak fel. A következő időszakban több betöréses lopást követtek el. Abban az évben összesen kilenc lakást és irodát pakoltak ki Pécsen, ezalatt körülbelül 2 és félmillió forint körüli összegben zsákmányoltak értékeket. De ennél többet akartak.

Tolvajokból rablók lettek. Trafikokat vettek célba, a kiszemelt helyszíneket felderítették, megtervezték részletesen a támadásokat, beszerezték az ehhez szükségesnek gondolt eszközöket – gázfegyvereket, maszkokat, viperákat, bozótvágó kést, éles fegyvert, valamint ragasztószalagot, gumikesztyűt, de még búvárszemüveget is. 2013 decembere és 2014 januárja között összesen négy trafikot raboltak ki.

A támadásokat minden esetben az elsőrendű vádlottra bízták, aki az imént említett símaszkban, búvárszemüvegben, gumikesztyűben, kezében riasztópisztollyal fenyegette az eladókat, majd távozott a pénzzel. Kétszer rá is lőtt az alkalmazottakra. A rablásokból összesen 730 ezer forintot szedtek össze.  A többiek figyeléssel és szállítással segítették az „akciókat” .

A banda emellett további erőszakos jellegű bűncselekményeket is elkövetett, mert megállapodtak, hogy nem állnak le.  Egy Komló környéki faluban például

betörtek egy idős nő lakásába, egy vascsővel összeverték az asszonyt – tették mindezt 5 ezer forintért, ennyit zsákmányoltak ugyanis. 
A vádlottak egy pécsi ékszerbolt kirablását is eltervezték, amelyhez éles lőfegyvert, hangtompítót, illetve lőszert is szereztek, mert arra számítottak, hogy az üzlet tulajdonosa ellenáll majd.  Ám még azelőtt elkapták őket, hogy végrehajthatták volna a támadást.

A fenti súlyos bűncselekményeken túl kiderült, hogy az elsőrendű vádlott felelős egy ember haláláért is. A korábbi élettársa egy pécsi társasházban takarított, ahol konfliktusba keveredett az ott alvó hajléktalanokkal. Ez pont elég volt a férfinak ahhoz, hogy megverje a két embert, akik párjának gondot okoztak.

2013 áprilisában vascsővel rontott nekik, többször megütötte őket, súlyos, életveszélyes sérüléseket okozva nekik.

A bántalmazás kapcsán eljárás indult, a nyomozók ennek részeként szembesíteni akarták az egyik érintettet a támadóval, aki ekkor  még nem volt az ügy gyanúsítottja. Emiatt úgy döntött, megöli a korábban megvert hajléktalant. Így is tett:

 A szembesítés előtt egy nappal visszatért a lépcsőházba, ahol a nála lévő bozótvágó késsel több alkalommal koponyán ütötte az áldozatot.

A vádban szereplő legsúlyosabb bűncselekmény elkövetéséért akár életfogytiglan is kiszabható.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik