Belföld

Lengyel László: Ki az a Lattman Tamás?

Fantasztikus interjút adott az elsősorban kardigánjairól és árnyékkormányairól ismert Lengyel László a hvg.hu-nak. A politológus például arról is beszélt, hogy milyen jelölt lenne jó a magyar politikában:

– Nekem tulajdonképpen semmi bajom Karácsony Gergellyel, hacsak az nem, hogy akar-e valaki a kormánya tagja lenni. Már csak egy civil jelölt adhatna lendületet ennek az egésznek.

 

– Kicsoda? Lattmann Tamás?

 

– Nem. Ezek a szereplők nem léteznek. Nem tudom, ki az a Lattmann Tamás.

Egyébként Lengyel fejében is van név, de nem mondja el. És megkeresni sem fogja vele Molnár Gyulát.

Keressen meg ő

– mondta erre ő. És hogy milyen civilre van szükség?

Az mindegy. Lehet jogász, orvos, tanár, akiről a szakmája azt mondja, hű, a mindenit, ez benne van az első tízben. Vagy civil – akár a Transparency Inernationalból vagy a Helsinki Bizottságból –, aki megküzdött már a hatalommal, tudja, mit jelent a politika, és a választó is tudja, hogy ki ez a bátor és tisztességes ember. Ezért kérdezem, ki az a Lattmann Tamás. A szakma, amelyet művel, nem tartja őt számon, és nem tudom, hol és mikor állt ellen. Ez a döntő. Mikor Majtényi László köztársaságielnök-jelölt lett, az elitben mindenki tudta, hogy kicsoda: ismerték a teljesítményét és a bátorságát. Botka Lászlót az tette hitelessé, hogy jól vezette Szegedet, ezért feltételezhető volt, hogy értene az ország kormányzásához is. Önmagában nem lehet, nem is kell egy megváltót találni, kell egy közös ellenzéki árnyékkormány és egy közös ellenzéki program is.

Itt érdemes megjegyezni, hogy Lattman Tamás egyébként jogász, már amellett, hogy politikus. De Lengyel arról is beszélt, hogy miért buktatták meg Botkát és Bajnait.

Nagyon egyszerű motivációt látok e mögött: itt olyan politikusokról beszélünk, akiknek nincs szakmájuk, szakpolitikai tudásuk és így teljesítményük. Vagy bejutnak a parlamentbe listán, vagy végük van. Az egész ellenzéknek nincs a parlamentben gazdaságpolitikai szakértője, nincs egy tisztességes jogásza, egészségpolitikusa, oktatáspolitikusa.

A helsinki bizottság és a Transparency jogászai mellett kérdésként felmerült, hogy Szél Bernadett mögé be tudna-e állni az MSZP.

Mi lenne, ha egyszer elgondolkodnának, hogy a választók ki mögé állnának? A választók jelentős része okkal-joggal rossz véleménnyel van a politikusokról, Szél nyolc éve ott van a politikában és a programja, ha van, még Budapestet se nyeri meg

– mondta erre Lengyel. A Szeged polgármesteri posztját 15 éve betöltő szocialista Botka teljesítményével Lengyel elégedett volt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik