Belföld

Megkérdezték Poltot, miért nem üldözi a bűnt, furcsát válaszolt

A legfőbb ügyész a bűnt üldözi, nem az azeri piszkos pénzt.

Nem vizsgálja az ügyészség az azeri piszkos pénzeket. Ezúttal Vadai Ágnes és Szabó Szabolcs próbált részleteket megtudni a legfőbb ügyésztől. Az Együtt politikusa felidézte, hogy az elmúlt hetekben olyan tények jelentek meg, amelyek szerint az azerbajdzsáni kormányzati körökhöz fűződő pénzmosási ügy szálai Magyarországot is érintették. Szerinte komoly a gyanú, hogy magyar politikusok is érintettek és felvetődött,

hogy Ramil Safarov Azerbajdzsánnak történt kiadása összefüggésben lehet a Magyarországra utalt pénzekkel.

A független képviselő választ várt arra, indult-e ügyészségi vizsgálat, hogy kiderüljön, kinek az érdekében, miért érkezett Magyarországra a több mint 7 millió dollár, és annak volt-e köze az azeri baltás gyilkos kiadásához.

Amennyiben nem nyomoz az ügyészség, mi az oka annak, hogy tétlen marad egy ilyen jelentős, nemzetbiztonsági veszélyeket magában rejtő ügyben?

Polt Péter válasza sok újdonságot nem tartalmazott, legfeljebb annyit, hogy hivatalosan már tudnak az ügyről, de abban nem volt és jelenleg sincs folyamatban büntetőeljárás.

Az indoklás maradt, vagyis a legfőbb ügyész szerint a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása elleni küzdelem a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Központi Irányítás Pénzmosás és Terrorizmusfinanszírozás Elleni Iroda feladata. Gyakorlatilag ugyanezt a választ kapta a DK alelnöke, Vadai Ágnes is. Ő azonban valójában nem ezt kérdezte.

Üldözi vagy pártolja a bűnt az ügyészség?

Ő rutinosan eleve felidézte a főügyész korábbi válaszait, de rögvest emlékeztette is Polt Pétert arra, hogy 2009-ben, amikor a Legfőbb Ügyészség vezetésében már meghatározó szerepe volt, egy cikk is elég volt, hogy nyomozás induljon az elhíresült sukorói telekcsere ügyében. Vadai Ágnes ezért furcsállja, hogy “a baltás gyilkos kivásárlásáról” szóló rengeteg cikk most nem alap a nyomozás megindítására. Ő a kettős mérce miatt arra várt választ:

1.) Miért minősült hivatalos tudomásnak 2009-ben egy sajtóértesülés egy olyan kormány intézkedése ügyében, amellyel szemben a Fidesz ellenzékben volt?
2.) Miért nem minősül hivatalos tudomásnak 2017-ben a nyomtatott és az online sajtóból
valósággal áradó tudósítások összessége sem a Fidesz-kormány egyik intézkedése ügyében?
3.) Csodálható-e ezek után, ha a minap megszületett jogerős ítélet szerint nem sérti az
ügyészség és személy szerint az ön személyiségi jogait, becsületét és jó hírnevét az, ha
fideszesnek titulálják?
4.) A baltás gyilkos kivásárlásával kapcsolatban a pénzmosáson és a terrorizmus finanszírozásán túl nem merül-e föl a hivatali visszaélés, hűtlen kezelés, vesztegetés és befolyással üzérkedés alapos gyanúja is?
5.) Ez utóbbi bűncselekmények ügyében nem tartozik-e a vizsgálat az ügyészség hatáskörébe?
6.) Amennyiben az előbbi két kérdésre “igen” a válasz, miért mutogat ön a NAV-ra?
7.) Miért pártolja a bűnt az ügyészség, ahelyett, hogy feladatának megfelelően üldözné?

 

Polt Péter ezekre a kérdésekre nem válaszolt, de egyúttal visszautasította, hogy a független képviselő megkérdőjelezte az ügyészség törvényes működését.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik