Belföld

Papcsák idején rosszul ment Zuglóban a városgazdálkodás

papcsak-ferenc(650x433).jpg (Array)
papcsak-ferenc(650x433).jpg (Array)

A Zuglói Városgazdálkodási Közszolgáltató Zrt.

  • vagyongazdálkodása nem felelt meg az előírásoknak,
  • nem biztosította az elszámoltathatóságot,
  • fizetőképessége folyamatosan romlott.

Ezeket a megállapításokat az Állami Számvevőszék írta le az önkormányzati tulajdonban lévő Zuglói Városgazdálkodási Közszolgáltató Zrt. (ZVK) ellenőrzését követően.

Az ÁSZ még nem elsősorban Karácsony Gergely polgármester (Párbeszéd) időszakát, hanem nagyobb részt fideszes hivatali elődje, Papcsák Ferenc polgármesteri éveit vizsgálta.

A 2012-2015 közötti időszak áttekintése során számvevőszék az ZVK vagyongazdálkodásáról megállapította, hogy számos területen nem felelt meg az előírásoknak. A cég nem rögzítette a bevételek és a ráfordítások elkülönített nyilvántartását, és a mérlegadatokat 2012-ben és 2014-ben nem támasztották alá teljes körűen leltárral, és nem végeztek mennyiségi leltárfelvételt sem. Az ellenőrzött időszakban a fizetőképesség is folyamatosan romlott.

Az zuglói önkormányzat – amelyet 2014 ősze óta vezet Karácsony – honlapján azt írta, hogy az előző ciklus időszakáról feltárt hiányosságokat részben már orvosolták, a következő testületi ülésen pedig egy új, a céget érintő intézkedési tervet is megtárgyalnak.

Karácsonyék a tavasszal tettek közzé egy belső vizsgálati anyagot, amelyben azt állapították meg, hogy más önkormányzati intézkedések miatt több százmilliós kár érhette Zuglót Papcsák polgármestersége idején. Akkor azt közölték, hat olyan, nagy összegű szerződést kötöttek 2010 és 2014 között, amely sértette a kerület érdekeit.

Papcsák Ferenc, az Orbán-kormány korábbi elszámoltatási biztosa akkor politikai támadásnak értékelte a jelentést.

Papcsák jelenleg a Magyar Nemzeti Bank felügyelőbizottságának elnöke.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik