Belföld

Kitiltási botrány újratöltve: folytatódik a Bunge-per

A vádlottak padjára állított T. Viktor állítólag kétmilliárd forintért elintézte volna, hogy csökkentsék az étolaj áfáját.

Megkezdődött a megismételt elsőfokú büntetőper T. Viktor András ellen, aki a vád szerint azt mondta az amerikai tulajdonú étolaj-gyártó, a Bunge Zrt. lobbistájának: pénzért el tudja intézni, hogy csökkentsék az étolaj áfáját. A befolyással üzérkedéssel vádolt férfit az ügy miatt kitiltották az Egyesült Államokból.

T. ellen 2015-ben emeltek vádat. Akkor a főügyészség arról tájékoztatott, hogy a Bunge 2012-ben megbízta egy kommunikációs ügynökség vezető tanácsadóját, hogy lobbizzon az áfacsökkentésért. A lobbista korábbról már ismerte T. Viktort, aki 2014 májusában kormányzati kapcsolataira hivatkozva azt állította: kétmilliárd forintért elintézi, hogy az áfa mértéke 27 százalékról 5-re csökkenjen.

T. azt mondta, hogy a kétmilliárd forintot egy ismert emberhez kötődő alapítvány, vagy egy cég részére kell kifizetni. A vád szerint a vádlott ezzel „azt a hamis látszatot keltette és azt akarta elhitetni”, hogy vezető hivatalos személyeket vesztegetnek meg.

A lobbista értesítette az Egyesült Államok nagykövetségét a korrupciós ajánlatról, a külképviselet pedig – a közlemény szerint – arra kérte őt, hogy juttassa el a NAV-hoz azt az üzenetet, hogy ha nem javul a korrupciós ügyek felderítésének hatékonysága Magyarországon, Washington lépéseket fog tenni.

A Fővárosi Törvényszék szerdai közleményében emlékeztet: 2016 júniusában a vádlottat bűnsegédként, vesztegetést állítva elkövetett hivatali befolyással üzérkedés bűntette miatt két év börtönre ítélték, aminek a végrehajtását három év próbaidőre felfüggesztették. A Fővárosi Ítélőtábla 2017 áprilisában hatályon kívül helyezte az ítéletet és az elsőfokú bíróságot új eljárásra utasította.

Tavaly arról írtunk, hogy a törvényszék lényegében azt mondta ki: T. Viktor csak közvetített, a valódi ajánlattevő pedig ismeretlen maradt, noha az ajánlat olyan konkrétumokat tartalmazott, amelyre csak olyan személynek lehetett rálátása, aki ezzel a gazdasági szegmenssel tisztában van.

Az eljárást a tárgyalási szaktól kell megismételni, így újból ki kell hallgatni a vádlottat és a másodfokú bíróság által megjelölt tanúkat is annak érdekében, hogy megalapozott döntés szülessen. A Fővárosi Törvényszék az első tárgyalási napon ismertette a korábbi ítéleteket és meghallgatta a vádlottat, az eljárás december 6-án tanúmeghallgatásokkal folytatódik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik