Belföld

Nem járt menza a lisztérzékeny ovisnak, mert túl sokba kerülne az önkormányzatnak

Az ombudsman szerint ez nem kifogás, a minisztert is felkérte, hogy vizsgálja meg a helyzetet.

Jogsértően járt el egy nyugat-magyarországi város önkormányzata, amikor nem biztosította egy lisztérzékeny óvodás közétkeztetését – állapította meg az ombudsman.

A polgármester arra hivatkozott, hogy gluténmentes étkezést csak ennek az egy gyermeknek kellene biztosítani, ez pedig irreális költséget ró az önkormányzatra. Megkeresték azokat a konyhákat, ahol vállalnák a diétás ételek elkészítését, azonban a városvezető tájékoztatása szerint a legközelebbi ilyen 44 kilométerre van hozzájuk, és a legolcsóbb ajánlatnál is majdnem tízezer forintba kerülne egynapi adag étel. Beszámolt arról is, hogy az óvodások között tíz fehérje-, laktóz- és tojásérzékeny gyermek van, az ő diétás étkeztetésüket biztosítják.

Székely László azonban úgy vélte: nem elfogadható, hogy az önkormányzat nem találta meg a megfelelő megoldást a problémára. A gyermekvédelmi törvény előírásai szerint a helyi önkormányzatnak el kell látnia a közétkeztetés feladatát, ez nem fakultatív tevékenység, és nem mérlegelhetnek az alapján sem, hogy egyedi kérelemről vagy többeket érintő igényről van szó – közölte.

A polgármester jelezte azt is az ombudsmannak, hogy rendszerszintű problémákat lát a speciális közétkeztetés finanszírozásának terén. A biztos ezért felkérte az emberi erőforrások miniszterét, hogy tekintse át, megvannak-e a megfelelő anyagi, tárgyi és személyi feltételek valamennyi településen.

(Illusztráció: MTI / Illyés Tibor)

Mentes menü? Az nincs!
Továbbra sem megoldott a speciális étrend szerint élő gyerekek étkeztetése.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik