Belföld
Fotó: 24.hu/Fülöp Dániel Mátyás

Emberkísérlet a Hős utcában

Farkas György
Farkas György

újságíró. 2017. 09. 22. 08:17

Olcsó a szer, egyre több fiatal jut hozzá, őket nem érdekli a veszély.

A folyamatos jelenlét mellett a rendőrség fokozta a felderítő munkát is. Az  új pszichoaktív szerek veszélyeivel nincsenek tisztában használói. A Hős utcai lakótelepen és környékén a kábító hatású anyagként terjesztett szerek alapja növényi anyag – tudta meg a Magyar Idők a BRFK illetékesétől.

A szárított levél, gyökér formájában kapható növényi származékot oldóanyaggal keverik, majd nyugtató hatású, gyakran olcsó, hamisított gyógyszer hozzáadásával értékesítik kábítószerként. 

Az új pszichoaktív szerek egészségügyi, pszichés hatásai a klasszikus drogokkal azonos szimptómákat mutatnak, de bizonyos esetekben a reakciók erősebbek, kiszámíthatatlanabbak. Az új szerek is bűncselekmények elkövetésére ösztönöznek, és igen alacsony áruk ­miatt rendkívül gyorsan terjednek a ­rossz anyagi körülmények között élők között.

Használói átlagéletkora csökken: a fogyasztók közt van 14 év alatti is.

Ők életkorukból adódóan nem látják át a veszélyeket, jogi ismereteik sincsenek. Immár olyan anyagok is megjelentek, amelyek még nincsenek sem a drogok, sem az új pszichoaktív szerek listáján, így terjesztésük sem büntethető, noha fogyasztásuk kiemelt kockázatot jelent, mert hatásuk kiszámíthatatlan és ismeretlen. Nagyfokú agresszivitást válthatnak ki a használókból, akik ön- vagy/és közveszélyesekké is válhatnak.

Rétvári államtitkár azt ígérte, hogy pszichoaktív szerek tiltólistája a következő hónapokban tovább bővül. Szerinte Európában az egyik leggyorsabb eljárás a magyar. Zacher Gábor korábban emberkísérletnek nevezte az ilyen anyagok terjesztését, azt mondta, hogy nemcsak a használók, hanem a terjesztők sem tudják, mi van benne, ettől kezdve a szer használata nem más, mint orosz rulett.

Kijön egy új szer, legel a piacon, hajtja a hasznot, megtalálják, lebukik, utána jön a következő, fél év, megtalálják, lebukik. Ez egy örök harc.

Zacher: ez emberkísérlet
A toxikológus szerint engedély nélküli emberkísérleteket végeznek a dizájnerdrogok terjesztői.

 

Ők tartják rettegésben a Stadionok környékét
Vérnyomok a falon, leköpött és megfenyegetett utasok, kiröhögött rendőrök. Mi folyik Budapest egyik legnagyobb közlekedési csomópontjánál?
vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Puidoux, 2018. szeptember 25.
Saszla szőlőt szüretelnek a lavaux-i szőlőültetvényeken a nyugat-svájci Puidoux-ban 2018. szeptember 20-án. A Genfi-tó északi partja mentén 898 hektáron elterülő, lavaux-i teraszos művelésű szőlőskertek 2007-ben kerültek fel az UNESCO kulturális világörökségének jegyzékére. Az itt termő legismertebb szőlőfajta a saszla. A borvidéket a „három nap” régiójának is hívják, mivel a szőlőtermesztéshez szükséges napfény és meleg három helyről érkezik, az égből, a tó felszínéről és a teraszokat tartó kőfalakból. (MTI/EPA/Valentin Flauraud)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.