Belföld
Fotó: 24.hu/Fülöp Dániel Mátyás

Emberkísérlet a Hős utcában

Farkas György
Farkas György

újságíró. 2017. 09. 22. 08:17

Olcsó a szer, egyre több fiatal jut hozzá, őket nem érdekli a veszély.

A folyamatos jelenlét mellett a rendőrség fokozta a felderítő munkát is. Az  új pszichoaktív szerek veszélyeivel nincsenek tisztában használói. A Hős utcai lakótelepen és környékén a kábító hatású anyagként terjesztett szerek alapja növényi anyag – tudta meg a Magyar Idők a BRFK illetékesétől.

A szárított levél, gyökér formájában kapható növényi származékot oldóanyaggal keverik, majd nyugtató hatású, gyakran olcsó, hamisított gyógyszer hozzáadásával értékesítik kábítószerként. 

Az új pszichoaktív szerek egészségügyi, pszichés hatásai a klasszikus drogokkal azonos szimptómákat mutatnak, de bizonyos esetekben a reakciók erősebbek, kiszámíthatatlanabbak. Az új szerek is bűncselekmények elkövetésére ösztönöznek, és igen alacsony áruk ­miatt rendkívül gyorsan terjednek a ­rossz anyagi körülmények között élők között.

Használói átlagéletkora csökken: a fogyasztók közt van 14 év alatti is.

Ők életkorukból adódóan nem látják át a veszélyeket, jogi ismereteik sincsenek. Immár olyan anyagok is megjelentek, amelyek még nincsenek sem a drogok, sem az új pszichoaktív szerek listáján, így terjesztésük sem büntethető, noha fogyasztásuk kiemelt kockázatot jelent, mert hatásuk kiszámíthatatlan és ismeretlen. Nagyfokú agresszivitást válthatnak ki a használókból, akik ön- vagy/és közveszélyesekké is válhatnak.

Rétvári államtitkár azt ígérte, hogy pszichoaktív szerek tiltólistája a következő hónapokban tovább bővül. Szerinte Európában az egyik leggyorsabb eljárás a magyar. Zacher Gábor korábban emberkísérletnek nevezte az ilyen anyagok terjesztését, azt mondta, hogy nemcsak a használók, hanem a terjesztők sem tudják, mi van benne, ettől kezdve a szer használata nem más, mint orosz rulett.

Kijön egy új szer, legel a piacon, hajtja a hasznot, megtalálják, lebukik, utána jön a következő, fél év, megtalálják, lebukik. Ez egy örök harc.

Zacher: ez emberkísérlet
A toxikológus szerint engedély nélküli emberkísérleteket végeznek a dizájnerdrogok terjesztői.

 

Ők tartják rettegésben a Stadionok környékét
Vérnyomok a falon, leköpött és megfenyegetett utasok, kiröhögött rendőrök. Mi folyik Budapest egyik legnagyobb közlekedési csomópontjánál?
vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Young desperate man in casual clothes abandoned lost in depression sitting on ground street concrete stairs alone suffering emotional pain, sadness, looking sick in grunge lighting
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.